• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Halk Sağlık Müdürü'nden "Aşı Haftası" Açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Halk Sağlık Müdürü Doktor Yakup İmren, "Aşı Haftası" ile ilgili açıklamalarda bulundu. 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 ile 9 Kasım'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremler sonrası yüzlerce kişi enkaz altında kaldığını, kurtulmayı başaranların ise şehri terk ettiğini belirten Dr. İmren, "oluşan yoğun göç bağışıklık sirkülasyonunu zorlaştırmıştır. Ebeveynler çocuklarının aşılarını Türkiye'nin neresinde olursa olsun herhangi bir Aile Sağlığı Merkezinde ücretsiz olarak yaptırabilirler" dedi.

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla yapılmasının çok önemli olduğunu da vurgulayan İmren, "Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur" diye konuştu.

Aşı haftası ile ilgili olarak detaylı bilgiler de veren İmren, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftasının ilkinin 2005 yılında düzenlendiğini hatırlatarak, yedincisi düzenlenecek olan aşılama haftası etkinliklerinin bu yıl 21-27 Nisan tarihlerinde düzenleneceğini söyledi.

İmren sözlerini şöyle sürdürdü; "Amaç, sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlığının arttırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile 5 yaş altındaki eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılmasıdır. Bu hedefe ulaşabilmek için; sektörler arası işbirliği ile aşılanmanın önemi ve çocukluk dönemi aşı takvimi konularında bilgilendirme yapılacak, sosyal mobilizasyon faaliyetleri düzenlenecektir. Bütün aile hekimleri tarafından aşı kayıtlarının gözden geçirilerek aşısız veya eksik aşılı çocukların tespit edilmesi, tüm sağlık kurumlarına başvurularda çocukların aşılama durumlarının sorgulanarak aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde gereken aşıların uygulanması sağlanacaktır."

Aşı çeşitleri hakkında da bilgi veren İmren, "DaBT(karma aşı); difteri, boğmaca ve tetanozdan, Polio aşısı çocuk felcinden, Hep-B aşısı Hepatit B' ye bağlı B tip sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H.influenza tip b'ye bağlı menejit, zatürree ve orta kulak iltihabından, BCG aşısı veremden, KKK(Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE(subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur" dedi. (Mahmut Aytekin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir