• DOLAR 32.415
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2325.214
  • ...
TARİHİNİN EN KÖTÜ  DÖNEMİNİ YAŞIYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Sayhar, Abdurahman Uğurlu- Nizamettin Yalçın

Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen`de düzenlediği saldırılara sert tepki gösteren siyasi parti ve STK temsilcileri, ümmetin vahdeti sağlanmadığı müddetçe Müslümanlara yapılan saldırıların daha da artacağını ifade ettiler. Yemen`de yaşanan insani drama dikkat çeken yetkililer, Yemen`in tarihinin en kötü dönemini yaşadığına dikkat çektiler. 

Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırıları sonucu insani trajedinin yaşandığı Yemen'de, 14 milyon insan açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalırken 28 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 75'i yani 22 milyondan fazlası da yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor. Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'e düzenlediği saldırıları değerlendiren siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, milyonlarca insanın Yemen`de açlıkla karşı karşıya kaldığını ve tüm vicdan sahiplerinin Yemen için yardımda bulunmaları gerektiğini ifade ettiler. Yemen`deki insani dramı anlatan Yemen Belediyelerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Hasan Sudi,Yemen`in tarihin en kötü günlerini yaşadığını ifade ederek 22 milyon Yemenlinin yardıma muhtaç olduğunu belirti.

"YEMEN BUGÜN TARİHİNİN EN KÖTÜ VE KARANLIK DÖNEMİNİ YAŞIYOR"

Yemen`de 65 bin kişinin acil ilaç ihtiyacının olduğunu ifade eden Sudi, "Birleşmiş Milletlerin verdiği rapora göre, 22 milyon Yemenli insanın acil bir şekilde yardıma ihtiyacı var. 3 milyon kişi yurdunu terk ederken 3 milyon öğrenci ise okul okuyamıyor. 500 bin çocuk gıdaya ulaşamıyor. Her on dakikada bir ölüyor. 65 bin kişi şu anda acil ilaç yardımına muhtaç durumdadır. Yemen ölüyor ve Yemen biz Müslümanlardan yardım bekliyor. Yemen`de ciddi bir açlık var ve insanlar açlıktan dolayı ağaç yapraklarını yiyorlar. Yemen`in öncelikli olarak gıda, kışlık elbise ve su ihtiyacı vardır. Türkiye`deki tüm yardım kuruluşlarını Yemen`e yardım etmeye çağırıyorum." dedi.

"SURİYE, GAZZE VE MYANMAR İÇİN GÖSTERİLEN HASSASİYET YEMEN İÇİN DE GÖSTERİLSİN"

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Basri Demir, Müslümanların Suriye ve Gazze`de gösterdiği hassasiyetin, Yemen için de gösterilmesi gerektiğini belirterek "Konuya gösterdiğiniz duyarlılıktan dolayı HÜDA PAR İl Başkanı olarak sizlere teşekkür ediyorum. Değerli arkadaşlar, bir şadırvandan akan muslukları böyle göz önünde bulundurun. Bugün aslında şadırvanda Müslümanların kanı akıyor. Maalesef bu konudaki hassasiyetimiz her geçen gün biraz daha azalıyor. Ne demek istiyorum? Ümmet olarak Suriye'de gösterilen tepki ya da Gazze`de gösterilen tepki her nedense Yemen'de aynı dozda gösterilemiyor. İslami duyarlılığı ve hassasiyeti ile bilinen Urfa'mızda yapılan bu basın açıklamasındaki katılımın minimum oluşu, belki de bunun en belirgin bir işarettir. Bizim arzumuz, Suriye için gösterilen hassasiyetin, Gazze için gösterilen hassasiyetin ve Myanmar için gösterilen hassasiyetin, Yemen için de gösterilmesidir." ifadelerini kullandı.

"YEMEN ABD VE ÇİN'İN EKONOMİK SAVAŞINA KURBAN EDİLİYOR"

Suudi önceliğindeki koalisyonunun kıskaca aldığı Yemen hakkında değerlendirmelerde bulunan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Yemen'in ABD ve Çin arasındaki ekonomik savaşa kurban edildiğini, İslam ülkelerinin de yaşanan drama sessiz kaldığını belirtti. Yıldırım, "Yemen toprakları son yıllarda Çin ile Amerika arasında yapılan büyük ekonomik savaşa kurban edildi. Özellikle deniz, kara ve ipek yolunun bu topraklarda kilitlenmesi, Çin`in ve Amerika`nın bu bölgedeki aktif hareketliliğine sebep oldu." ifadelerine dikkat çekti. Yaşanan bu hareketliliğin sonucunda da vekâlet savaşlarının gerçekleştiğini ve Yemen halkının bundan ciddi şekilde etkilendiğini belirten Yıldırım, savaş sonucunda 27 milyon 400 bin nüfusu olan Yemen`de insanların açlık ve susuzluk içerisinde hayatlarını devam ettirmeye çalıştığını belirtti. Bu insanlardan 21 milyonunun yardıma muhtaç olduğunu ve bunların içerisinde yoğun bir şekilde hastalıklara maruz kalan insanların olduğunu belirten Yıldırım, insanların yetersiz beslenmeden dolayı hayatlarını kaybettiğini ifade etti.

"İİT`NİN HAREKETE GEÇEREK BU DURUMU BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE TAŞIMASI GEREKİYOR"

Yetersiz beslenmeden dolayı da çoğunluğu çocuk olmak üzere 2 milyondan fazla insanın ölüm riski taşıdığını ve şu anda 9 milyon 800 bin kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Bizler savaşın başladığı günden bu yana yardımlarımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Ama orada ne yazık ki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tavrından dolayı bu yardımlar artık uluslararası hukuka aykırı bir şekilde engelleniyor. Buna rağmen hem Sünnilerin hem Zeydilerin olduğu bölgelere yardımlarımızı ulaştırma gayreti içindeyiz. Bu yardımlar oradaki insanlara çare olmuyor. Çünkü bütün yolları kapatmış durumdalar. Bu sebeple uluslararası bir toplantının olması gerekiyor. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) harekete geçerek bu durumu Birleşmiş Milletlere (BM) taşıması gerekiyor. Cenevre sözleşmesine dayalı olarak savaşın her iki tarafına yardımın gidebilmesi için yolların açılması gerekiyor."

"ULUSLARARASI HUKUKUN DEVREYE KONULMASI ACİLİYET ARZ EDİYOR"

"Yemen`in bilinmeyen bir özelliği de Filistin halkına en çok yardımı yapan ülkelerden biri olmasıdır." diyen Yıldırım,  "Yemen halkının bu durumda olması, Mısır`ın son durumu, Sisi`nin zalimliği ile birleşince Filistin topraklarını daha da fazla kaybetmeye başladı. Onun için Yemenin bir an önce rahata kavuşması lazım. Özellikle Türkiye`nin arabuluculuğuyla İran ve Suudi Arabistan`ın masaya oturması ve bölgede bu savaşın sonuçlandırılması için kararlar araması gerekir. Bununla birlikte yolların açılabilmesi için uluslararası hukukun devreye konulması aciliyet arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu. Suudi toprakları içerisinde Yemen aşiretlerinin de olduğunu söyleyen Yıldırım, "Ayrıca bölgede Suudi Arabistan ve benzeri yerlere yüklenen bir takım görevler var. Çin`in ekonomik savaşta öne geçmemesi için Amerika`nın İpekyolu'nu kontrol etme gayreti var. Bunu da iki büyük güç, Ortadoğu`daki kendine yakın ülkelerle yapıyor." diye konuştu.

"BU ATEŞ HEPİMİZİ YAKAR"

İslam dünyasının zalime karşı mazlumun yanında yer alması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Suriye`de nasıl zalime karşıysak, Yemen'de de zalime karşı olmak zorundayız. Bu konu henüz İslam dünyası ve Müslüman halkın kabul ettiği yeterlilikte değil. Hepimiz anlayışlarımız ve yetiştirme tarzımızın kurbanıyız. Eğer bu düzeltilmezse bu ateş hepimizi yakar." şeklinde konuştu.

"BÜTÜN DÜNYAYA SESLENİYORUZ! İNSANLAR ÖLÜYOR AMA İNSANLIK ÖLMESİN"

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Platform Başkanı Osman Gerem ise Yemen`deki insanlık dramına dikkat çekerek şunları söyledi: “Öncelikle ben daha önce Arakan ile ilgili şunu söylemiştim. İnsanlar ağaç yaprakları yiyor. Bugün ne yazık ki Yemen`de ağaç yaprağını bulamayan insanlar bile var. Ağaç yaprakları bulamayan ve açlıktan ölen yüzbinlerce insan var. Orda özellikle iki tane devletin güç elde etme bahanesiyle sivil halk tamamen çoluk, çocuk açlığa mahkûm edilmiş. Bu insanlar, bütün dünyanın gözü önünde eriye eriye ölüme gidiyor. Biz bugün burada sadece dikkat çekmek için basın açıklaması yaptık. Bununla yetinmeyeceğiz inşallah. O kardeşlerimizin dertlerine deva olabilecek, gücümüz nispetinde o insanların ölmemesi için hem dünya kamuoyunu oluşturmak, hem de Türkiye ve Şanlıurfa`mızda insanlarımızın gündemine getirmek suretiyle o kardeşlerimize şefkat, merhamet ve cömertlik elimizi ulaştırmaya gayret edeceğiz. Bütün dünyaya sesleniyoruz. İnsanlar ölüyor ama insanlık ölmesin diye, insanlık ölürse o zaman dünya, dünyalıktan çıkmış olur. Herkesi tekrar bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz”

"YEMEN`DEKİ KARDEŞLERİMİZİN AÇ KALMASINA GÖZ YUMMAYACAĞIZ"

İslam coğrafyasının 200 yıldır bu tür olaylarla karşılaştığını söyleyen Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Şanlıurfa Şube Başkanı Fevzi Çelikise "Son 200 yıldır İslam coğrafyasında bu tür olaylarla karşılaşıyoruz. Biz Müslümanlar bataklığı kurutmak yerine sivrisineklerle uğraşıyoruz. Eğer ki biz İslam coğrafyasından bu siyonizm'i atabilirsek Yemen`de, Gazze`de ve Arakan`da hiçbir sıkıntı kalmayacaktır. Biz Müslümanlar, halkımıza siyonizm belasını iyi anlatıp bu beladan kurtarmamız lazım. Şu anda yapılan bütün şeyler İsrail`e alan açmak için yapılıyor. Bugün eğer ki Yemen`de, Gazze`de, Myanmar`da kardeşlerimiz ölüyorsa bunlar hepsi İsrail`e yer açmak içindir. Yemen`deki kardeşlerimizin aç kalmasına göz yummayacağız. Ne yardım gerekiyorsa onlara yapmamız gerekiyor. Çünkü dünyanın herhangi bir yerinde bir Müslüman bir zulme uğramışsa Allah bunun hesabını bizden soracaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir