• DOLAR 32.59
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2498.927
  • ...

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2017 yılındaki bir raporunda, fazla mesai saatlerinin fazlalığıyla Türkiye Myanmar, Vietnam, Peru, Guatemala ve Kolombiya gibi ülkelerle aynı grupta gösterilmişti.

Duruma dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gürer, fazla mesainin fazlalığının yarattığı sorunların belirlenmesi ve çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesinde işyerlerinde çalışma sürelerinin İş Kanunu ile düzenlendiğine dikkat çekti. 

Yaşam koşullarının her geçen gün ağırlaştığına vurgu yapan Gürer, "Fazla mesai çalışanlar için bir ek gelirdir. Ülkemizde ise son yıllarda fazla mesai olağan çalışma durumuna dönüşmüştür. Kayıt içinde bile çalışanların fazla mesaileri oran olarak ülkemizi en yüksek fazla mesaiye kalanlar arasında ilk sıralara yükseltmiştir." dedi. 

Fazla mesai oranı yüzde 35'e çıktı 

Fazla mesaiye kalarak haftada 48 saatten fazla çalışanların oranının Türkiye'de yüzde 35'e yükselmesinin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Gürer, "Bu bağlamda nerede ise her 3 çalışandan biri fazla mesai yapar duruma gelmiştir. Yarı zamanlı (part-time) çalışanlar içinde bu oran yüzde 7 olarak belirlenmiştir. Türkiye'de esnek çalışma saatlerinde istihdam edilenlerin oranının yüzde 42'yi görmesi dikkate değer ve düşünülmesi gereken bir durumdur. Fazla mesainin sürekli ve olağan gibi lanse dilmesi bedenen yıpranmayı, verimliliği ve işçi istihdamını engeller duruma getirmiştir Yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi nedenler iş kazalarına da davetiye gibidir." ifadelerini kullandı. 

Gürer, Meclis Araştırma önergesinde şu konulara dikkat çekti: "Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm 2017 raporunun emek piyasası esnekliğiyle ilgili bölümünde, fazla mesai saatlerinin fazlalığıyla Türkiye Myanmar, Vietnam, Peru, Guatemala ve Kolombiya gibi ülkelerle aynı grupta gösterilmiştir. Bu süreç her yönü ile sorunlar üreten bir süreçtir. Fazla mesaiye gerek duyulan haller ve nedenleri uygulamanın boyutları ve çözümünü amaçlayan değerlendirmeleri içerecek Meclis araştırması sorunun tüm boyutu ile ele alınmasına vesile olacaktır." (İLKHA)