• DOLAR 32.32
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2308.788
  • ...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptıkları hesaplamalara göre, 2013 yılı için yeni teşvik sisteminin devlete net maliyetinin 2 milyar lira olacağını bildirdi. Yeni gelen torba tasarıda gelen tedbirlerden 450 milyon liralık bir gelir beklediklerine de dikkati çeken Şimşek, ``Dolayısıyla net etkisi de yaklaşık 1,5-1,6 milyar lira olacak`` dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Memurlarla yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin hatırlatılması üzerine Şimşek, 2002 yılından bu yana ne memuru ne emekliyi ne de asgari ücretlileri hiçbir şekilde mağdur etmediklerini ve her zaman enflasyondan çok daha fazla artış verdiklerini kaydetti.

Şimşek, ``Yani dolayısıyla bir kere biz Hükümet olarak memurumuzun, işçimizin, emeklimizin yanındayız. Türkiye`nin artan kaynaklarını kullanırken bir yandan yatırımları, bir yandan da kamu hizmetinin kaliteli bir şekilde yürümesi için çalışan memurumuzu, işçimizi gözettik. Biz yine eldeki imkanlar çerçevesinde memurumuzu, emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz`` diye konuştu.

Fakat bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye`de de kaynakların sınırlı olduğunu, üstelik komşu ülkelere oranla petrol, doğalgaz ve yer altı zenginlikleri açısından Türkiye`nin fakir bir ülke olduğunu ifade eden Şimşek, bu kıt kaynakları kullanırken çok rasyonel olmak durumunda olduklarını vurguladı.

"IMF BORCUNU ŞİMDİ SİLEBİLİRİZ"

Bakan Şimşek, bugün Türkiye`nin IMF ve Dünya Bankası arasında normal üyelik ilişkileri olduğunu ve bu kurumların Türkiye`yi artık örnek ülke olarak gösterdiğini söyledi. Eskiden Türkiye`nin IMF ve Dünya Bankası`nın en büyük müşterisi olduğunu ve 1990`lı yılların sonunda uçurumun eşiğine gelmiş ülkenin IMF`den yaklaşık 23,3 milyar dolarlık borç alındığını hatırlatan Şimşek, ``Şimdi indirmişiz bunu, neredeyse artık borç kalmamış gelecek sene itibariyle. İstesek zaten bir dakikada sıfırlayabiliriz`` diye konuştu.

GİRİŞİMCİLER BU FIRSATI KAÇIRMAZ

Yeni teşvik sistemiyle ekonomik açıdan çok net bir tercih yaptıklarını ifade eden Mehmet Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

``Biz yatırımı, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz. Bunun sonucu ne? Bunun sonucu istihdam artışıdır. Türkiye`de bu teşvikler sayesinde fabrika sayısını artırabilirsek daha çok kişi çalışacak. Aslında sosyal olarak, ekonomik olarak bir yandan Türkiye gelişecek, bir yandan bölgeler arası büyük şehirlere göç azalacak.

Batman örneğini vereyim size. 2009 yılında biz o zamanlar teşvik sistemini revize ettik ve büyük bir hamle oldu. Hakikaten Batman`da olsun, bütün bölgede olsun şu anda bir yatırım seferberliği söz konusu. Organize sanayi bölgelerinde yer kalkmadı.

Diyarbakır`da yer kalmadı, Batman organize sanayi bölgesinde yer yok. Batman`da 60 yatırımcı şu anda bizden yer bekliyor. Biz şu anda mesela organizenin kenarındaki bazı yerleri kamulaştırıyoruz, yatırımcıya tahsis edeceğiz. 460 bin metrekarelik alanı kamulaştırıyoruz OSB`ye katacağız, hatta 2. OSB üzerinde çalışıyoruz.

Geçen hafta Diyarbakır`daydım. İnanılmaz bir ilgi var teşvik sistemine. Türkiye`nin en az gelişmiş illerinde siz 100 liralık yatırım yaparsanız devletin desteği 116 lira. Bu şartlarda cebinde az biraz sermayesi olan ve fikri olan girişimcilerimiz bu fırsatı, bu imkanı kaçıramazlar.``

Bakan Şimşek, Doğu`da bazı altyapı ve kalifiye eleman eksiklikleri nedeniyle geçmiş yıllarda yapılan teşviklerin başarıya ulaşamadığını, şimdi ise böyle bir eksiğin de kalmadığını söyledi.

Ak Parti hükümetinin yaptığı işleri Doğu halkının takdir ettiğini kaydeden Şimşek, ``Bütün çabalara rağmen gösterilerdeki sayı bin kişiyi, bin 200 kişiyi geçmiyor. Çünkü vatandaş artık görüyor, anlıyor. Yatırım için doğru bir ortam var, gerekli destekler var ve yatırımlar ciddi şekilde artacak. Biz de devlet olarak girişimciye gerekli desteği vereceğiz`` dedi.

Batman`da yerel yönetim anlamında bir eksikleri bulunduğunu belirten Maliye Bakanı, ``Çünkü onların derdi yatırım değil, onların derdi maalesef ayrımcılıktır. Derdi vatandaşın fitne fesat yoluyla birbirine çarpıştırılmasıdır`` diye konuştu.

TEŞVİK SİSTEMİNİN MALİYETİ

Teşviğin aslında vergiden vazgeçmek anlamına geldiğini söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, yeni yatırımlar için gelir vergisinden, kurumlar vergisinden ve sosyal güvenlik priminden vazgeçmeye hazır olduklarını vurguladı.

Yeni teşvik sisteminin devlete maliyeti konusunda da açıklamalarda bulunana Şimşek, yaptıkları hesaplara göre 2012 yılında bir etkisinin olmayacağını, çünkü bu yıl başlayacak bir yatırımın devreye girip vergi teşviklerinden yararlanmasının 2013 yılının başını bulacağını söyledi.

Şimşek, ``Yatırımlar hemen başlayacak, ama etkisi 2013`den itibaren hissedilecek. 2013 için yaptığımız hesaplamalara göre teşvik paketinin maliyeti yaklaşık 2 milyar lira. Fakat bu hatırlarsanız yeni gelen torba tasarısıyla bazı tedbirler var. O tedbirlerden yaklaşık 450 milyon liralık bir gelir bekliyoruz. Dolayısıyla net etsi yaklaşık 1,5-1,6 milyar lira. Yatırım için zaten biz bu fedakarlığı yapmaya çoktan hazırız`` diye konuştu.

Petrol fiyatları

Petrol fiyatlarının dönemsel etkiler nedeniyle bir miktar düştüğünü, fakat bunun risklerin bittiği anlamına gelmediğini kaydeden Şimşek, Ak Parti hükümete iktidara geldiğinde ortalama 24 dolar olan ham petrol varil fiyatının bugün ortalama 118 dolar seviyelerinde olduğunu söyledi.

2009`un sonundan beri akaryakıt ürünlerine 1 kuruşluk zam gelmediğini, buna rağmen vatandaşın zammı devletin yaptığını zannettiğini anlatan Bakan Şimşek, ``Uluslararası piyasalardaki artış nedeniyle Türkiye`de pompa fiyatı yükseliyor. Son günlerdeki gerileme bir miktar rahatlama sağlayabilir`` dedi.

Belediye işçilerinin durumu

``5393 belediye sözleşmeli işçilerle ilgili bir şey yapılacak mı?`` şeklindeki soru üzerine Şimşek, geçen yılın ortasında birçok sözleşmeli memurun kadroya alındığını, fakat belediye çalışanlarının dışarıda tutulduğunu hatırlattı. Şimşek, ``Bunun birinci nedeni şuydu, belediyeler bunu tercih etmediler. Yine de bu konuya ilişkin SGK`nın bir çalışması olabilir. Burada önemli olan belediyelerimiz istihdam bürosu olmaması, belediyelerimizin hizmet yapan bir kurum olmasıdır`` diye konuştu.

 

Kaynak: AA