• DOLAR 32.575
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.517
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Terör çetesi israil ve zalim sisi`nin Mısır yönetimi tarafından Hamas`ı bahane ederek abluka altında tuttuğu Gazze'de memurlara uzun zaman sonra maaş ödemesi yapıldı.

Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi'nin Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze'ye ödemelerde kesintiye gitmesi on binlerce memuru maaşsız bırakmıştı.

Ödemelerin yapılmaması nedeniyle ekonomik kriz çığırından çıkmıştı.

Terörist israil'in onayıyla Katar'dan ulaşan 15 milyon dolarla yapılan ödemelerin, Hamas'ın üzerindeki baskıyı bir nebze azalttığı belirtildi.

Perşembe günü ulaşan 15 milyon dolarlık desteğin, Katar'ın 6 ayda 6 taksit şeklinde göndereceği 90 milyon dolarlık bir paketin ilk taksiti olduğu belirtildi. Bu para transferinin, daha önce sadece insani yardım ve inşaat malzemesine geçit veren İsrail'in izniyle gerçekleştiği kaydedildi.

KATAR'IN GÖZETİMİNDE POSTANELERDEN ÖDENDİ

Katar'ın görevlendirdiği gözlemciler, Gazze'deki 12 postanede nöbet tutarak maaş ödemelerinin yapılıp yapılmadığını denetledi. Postane önünde maaş uzun kuyruklar oluşturanlardan biri olan trafik polisi Vael Ebu Assi, Reuters'e, "Çocuklarıma yiyecek ya da ilaç alacak param yoktu, şimdi alabileceğim" dedi. Memurlar kimlik kartı gösterip parmak izi vererek maaşlarını aldı.

Katar resmi haber ajansına göre bağışlanan paradan 27 bin memur faydalanacak, diğerlerinin ödemeleri yerel gelirler üzerinden yapılacak. Hamas 2007'den beri 40 binden fazla kişiyi idaresi altında işe almıştı.

Reuters, maaş ödeme anlaşmasının ayrıntılarıyla ilgili Hamas, Katar ve israil'den açıklama alamadığını belirtti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kabinesinden Çevre Bakanı Zeev Elkin, 102 FM radyo istasyonuna "Bu para, Hamas'ın faaliyetlerine gitmeyecek, sadece memur maaşları doğru düzgün ödenebilecek" dedi.

Hamas'ın organizasyonunda 30 Mart'tan beri devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne terör çetesi israil ordusunun müdahalelilerinde 200'den fazla Filistinli şehit oldu.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ SON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNDİ

Uzun süredir Hamas'ın müttefiği olan Katar'ın yine israil'in onayladığı bir anlaşmayla Gazze'deki tek elektrik santralinde kullanılmak üzere yakıt almasıyla da elektrik kesintileri son yılların en düşük seviyesine indi.

 

Kaynak, Sputnik