• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...

DİYARBAKIR- Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak Silvan Barajı şantiye alanında incelemelerde bulunarak, yapılan çalışmalar ve alınan güvenlik tedbirleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

 

Vali Toprak burada yaptığı açıklamada Silvan Barajı temel atma töreninin 4 Mayıs'ta yapılması için planlama yapıldığını söyledi.

 

İnsanlarımız İş Aramak İçin Başka Şehirlere Gitmeyecek
Silvan Barajı Projesinin şantiye alanını yerinde inceleyen Vali Toprak ve beraberindekiler, daha sonra yüklenici firmanın Bayrambaşı mevkiinde bulunan ana şantiyesine geçerek burada baraj inşaatında çalışacak olan işçilerle sohbet etti, sorunları dinledi.

Bu projenin bölge insanına iş ve aş sağlayacağını belirten Toprak, "Bu güzel ve hayırlı projeler bir an önce bitirilerek ülke ekonomimize büyük oranda katkı sağlayacaklar. Bu yatırımlar bölge insanımıza iş imkânı sağlıyor. Böylece insanlarımız iş aramak için başka şehirlere gitmeden yani bir bakıma bölgemiz dışarıya göç vermeden burada kendi memleketlerinde ailelerinin yanında çalışma fırsatı buluyorlar. Bu açıdan öncelikle bölge insanımızın bu yatırımların kıymetini bilmeleri ve sahip çıkmaları gerekiyor" dedi.

 

Silvan Barajı 7 milyar m3 Göl Hacimli Olacak

Dicle havzasında ve Kulp Çayı'nın Göderni (Taşköprü) Çayı ile birleştiği noktanın yaklaşık 900 metre mansabında, Silvan ilçe merkezinin 18 km kuzeyinde bulunan Silvan Barajı'nın 5 yılda tamamlanması planlanıyor. Tamamlandığında 160 MW Hidroelektrik Santrali gücüne sahip olacak olan Silvan Barajı, aynı zamanda Silvan ovalarının tamamına su vererek, 245 bin hektarlık alanı sulayacak. Önyüzü Beton Kaplamalı Kaya Dolgu olarak inşa edilecek olan Silvan Barajı'nın gövde yüksekliği 174,5 metre, kret boyu 440 metre ve gövde hacmi 8,5 Milyon m3 olacak. Atatürk Barajı'ndan sonra GAP projesi içerisinde yer alan en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı, tamamlandığında 7 Milyar m3 göl hacmi ve 177,44 km2 gölalanı oluşacak.
(Osman İçli-İLKHA)