• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

 Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, dün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasıyla ilgili yayınlanan yeni yönetmelik için Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk`a teşekkür etti.

Özdebir, Ağustos ayında ülkemize yönelik kur saldırılarıyla bazı firmaların sıkıntı yaşayarak üretimlerini kısmi olarak azaltmak durumunda kaldıklarını hatırlatarak, “Bu dönemde hem Cumhurbaşkanımıza hem de bazı bakanlarımıza 15 maddelik bir rapor sunmuştuk. Rapordaki maddelerden biri de Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının süratle hayata geçirilmesiydi. Bu uygulamada üretimini kısmen azaltan ya da belirli bir süre geçici olarak durduran firmalarımızın işçi çıkarmadan, işçilerin çalışmadığı sürelerde ücretlerinin bir bölümünün İşsizlik Sigortası Fonu`ndan karşılanması sağlanıyordu. Mevcut Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliği genel ekonomik kriz tanımı nedeniyle bir türlü işlerlik kazanamıyordu. Özellikle Çalışma Bakanımızı ziyaret ederek durumu kendisine aktarıp talebimizi iletmiştik” dedi.

HEM ÇALIŞANIN, HEM DE FONUN LEHİNE BİR DURUM

Yeni yönetmeliğin “h” maddesinde yapılan değişiklikle¸ “Zorlayıcı sebep: İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumları,” tanımının getirildiğini belirten Özdebir, “Yeni yönetmelikle zorlayıcı sebep tanımı yapıldı. Bu tanım ve düzenlemeyle  sıkıntıya düşen firmalarımız bu imkandan daha rahat faydalanarak   yetişmiş elemanlarını çıkarmak zorunda kalmayacak, çalışanlarımız da işlerini kaybetmeyecek. Küçülen piyasa ortamında çalışanlarını işten çıkarmak bir işletmenin yapmak isteyeceği en son şeydir.  Bu düzenlemenin işçilerimizi çıkarmadan sıkıntılarımızı aşmak için önemli bir fonksiyon üstleneceğine inanıyorum. Zaten işçilerimiz işsiz kalsaydı 10 ay süreyle maaşlarını bu fondan almak zorunda kalacaktı. Düzenlemeyle fon da daha az ödeme yapmış olacak. Dolayısıyla bu hem çalışanın, hem de fonun lehine bir durum” diye konuştu.

Özdebir, sıkıntılı günlerin çok kısa sürede atlatılacağına inandığını da belirterek, bu düzenlemenin yapılmasında emeği geçen Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.