• DOLAR 32.333
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2298.626
  • ...

Dünya çapında pek çok ülke emlak arama motoru olarak hizmet veren ve aynı zamanda belli aralıklar ile ülkelerin emlak satış fiyatı ortalamaları ile ilgili bilgi sunan start up oluşumu Flatfy, Ekim ayı Türkiye emlak konut satış grafiklerini de yayınladı. Kullandığı internet sitesi üzerinden Türkiye çapında dilerseniz şehir dilerseniz ise konut tipi özelleştirmesi yaparak yapı aramanız mümkün. Geniş veri tabanı ve son derece güvenilir bilgileri ile sunduğu ilanlarda Flatfy, sizlere detaylı yapı bilgisi vermekte.

Flatfy Ekim raporları geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Yayınlanan raporlarda bu kez ufak bir farklılığın olması dikkatlerden kaçmadı. Flatfy Türkiye`de yaptığı çalışmalarda bundan sonra her ay, önceki ayki istatistikler ile karşılaştırma yapılmasını kolaylaştırmak amacı ile sütun grafiklerinde iki farklı ayın verilerini sunacak. Bu haberimizin devamında beraber yayınlanan raporda kullanılan tablo ve grafikleri inceleyecek ve bu görseller üzerinden bazı çıkarımlarda bulunacağız.

2O18 Ekim Güncel Konut Fiyatları Grafikleri

Her ay yapılan pek çok çalışma ve farklı noktalardan toplanan pek çok data aracılığı ile söz konusu start up oluşumu bizlere detaylı tablo istatistik sunmakta. Bizler ise mevcut ekonomik durum ve konut tercihlerini bunlar üzerinden değerlendirerek gelecek planı yapmaktayız. Bu açıdan baktığımızda bu raporların son derece yararlı olduğunu söylemek mümkün. Şimdi dilerseniz bizzat kurum tarafından kullanılan tabloları incelemeye girişelim.

Yukarıdaki grafikte Ekim 2018`de şehirden şehre büyüklük ya da sahip olduğu oda sayısı fark etmeksizin konut satış fiyatlarının ortalaması görülmektedir. Her bir şehir için Eylül ayının da fiyat ortalaması gri olarak verilmiştir. Bu da bize şahane bir karşılaştırma olanağı sunmaktadır.

En yüksek konut satış fiyatı ortalamasına sahip olan şehrimiz İstanbul`dur. Ekim 2018 konut satış fiyatı ortalaması 330 binlere kadar yükselmiş iken, Eylül ayında bu ortalamanın çok daha düşük bir noktada, 260 bin civarlarında olduğunu görmekteyiz. Sadece bir ay içerisinde ortalamada 70 bin TL`lik bir fark oluşması ise genel olarak döviz kurlarının hareketlerine ve yatırımcıların gelecek beklentilerine bağlanmaktadır.

Başkent Ankara, ev satış fiyatlarında önceki aylar gibi görece düşük bir ortalama sergilemektedir. Flatfy grafiklerine göre, Ankara satılık konut fiyat ortalamaları Ekim 2018`de neredeyse tam olarak 200 bin iken, geçen ay 130 ila 140 bin TL arasında bir noktadaydı. Görüldüğü üzere rakamlar farklı olsa da fiyat ortalamasının artma miktarı Ankara`da da aynıdır. Bu da yatırımcı beklentilerinin ya da döviz kurları hareketlerinin şehre özel bir etki göstermediğini, şehrin farklı bir değişkenden dolayı yükselmiş ortalamalara sahip olmadığını göstermektedir.

Diğer şehirler ile kıyaslandığında görece daha düşük bir ortalama farkına sahip olan ilimiz olarak ise Mersin`i göstermemiz mümkün. Mersin bu ay yani Ekim 2018`de yaklaşık olarak 240 bin TL`lik bir satış ortalamasına sahip iken geçen ay yani Eylül 2018`de yaklaşık olarak 190 bin TL`lik bir ortalamaya sahipti.

Yukarıdaki tabloda oda fiyatlarına göre de ayrılmış bir şekilde bazı temel şehirlerin emlak konut fiyat ortalamalarını görmeni mümkün. Dilerseniz bu oranların incelemesini de beraber yapalım.

1+0 odalı evlere baktığımızda, stüdyo daire olarak da adlandırdığımız bu evlerin en düşük fiyat ortalamasına sahip olan şehrinin Gaziantep olduğunu görmekteyiz. Gaziantep`in 104 bin TL gibi bu denli düşük bir fiyat ortalamasına sahip olmasının nedeni talep düşüklüğü olarak nitelendirilebilir. Nitekim, bu kategoride en yüksek fiyatlı evler ise 210 bin TL olarak İstanbul`da bulunmaktadır.

1+1 odalı evlere baktığımızda ise Ankara`nın çabucak göze çarptığını söylemek mümkün. Öyle ki, 126,800 gibi bir fiyat ortalaması ise Ankara, 1+1 odalı evlerde en düşük ortalamaya sahip olan şehrimizdir. Bunun temel sebebi olarak merkezden uzak yerleşim oranının yüksek olması genel olarak gösterilmektedir. Bireysel yerleşimin de yüksek olduğu Ankara`da küçük evlere talebin yüksek olduğunu belirtmekte fayda var.

2+1 odalı evlere baktığımızda, ki bu kategori küçük ailelerin sıklıkla kullandığı bir kategori olarak bilinmektedir, en düşük fiyatı yine Ankara`nın elinde tuttuğunu görmekteyiz. 185 bin TL gibi oldukça fark yaratan düşük bir değer ile dikkat çeken Ankara, Ankara satılık ev fiyatlarına ilgi çekmektedir. 2+1 odalı evler kategorisinde en yüksek satış ortalamasına sahip ola şehrimiz Ekim 2018 ayı için ise İstanbul olarak belirlenmiştir. İstanbul`un ortalaması 420 bin TL`dir.