• DOLAR 32.368
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2325.269
  • ...
Ekmek israfı ile ilgili değişiklik üretici ve vatandaşı memnun etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, büyük mağaza ve zincir mağazalar, günlük olarak ekmek ve unlu mamullerin en fazla yüzde 5'ini "satılamadığı" gerekçesiyle üreticiye iade edebilecek.

Ticaret Bakanlığınca alınan kararı İLKHA'ya değerlendiren ekmek üreticileri ile vatandaşlar, ekmek israfını önleyecek değişikliklerin destekleyeceklerini belirterek, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini vurguladılar.

Silopi ilçesindeki ekmek fabrikaları olarak marketlere verdikleri ekmeğin satılamadığı gerekçesiyle yüzde 5'ini daha önce israf olmaması için iade aldıklarını belirten İrfan Aydemir, bu kararın resmiyete dökülmesini beklediklerini anlattı.

Türkiye'de günlük yaklaşık 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığının altını çizen Aydemir, İslam dininde israfın büyük günah olduğunu hatırlattı.

Aydemir, "Gazetede ekmek israfını önlemek için bir karar alındı. Bu kararı zaten biz fırıncılar da 'biz bunun önüne nasıl geçebiliriz' diye tartışıyorduk. Bu önemli bir adımdır. Zaten biz de bunu bekliyorduk. Üreticiler olarak ekmek verdiğimiz zincir marketler ve bakkallar olsun 'satılamadığı' nedeniyle ekmekler iade ediliyordu. Yüzde 5'inin iade alınacağı bir karar alındı. Biz de bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Evdeki ekmeğinizi tüketin; çöpe atmayın, bayat olarak bırakmayın. Türkiye'de günlük 5 milyondan fazla ekmek çöpe atılıyor. İnşallah bu kararla israfın önüne geçilebilecek. Zaten dinimizde de bu var. Ekmeği israf etmenin büyük günah olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ekmeğimizi israf etmemeliyiz. Dünyada bir milyara yakın aç insan var. Onların durumunu düşünerek israf etmemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Toplum, devlet ve gelecek için önemli bir karar alındığına değinen Şuayip Aydemir, "Toplumun bu konuda duyarlı olmasını sağlayan bir karar olduğuna inanıyoruz. Devletin katkısı olduğunda bu kararın daha olumlu olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Hakan Kılıç ile Selahaddin Akyol da herkesin ihtiyacı kadar ekmek almasıyla israfın önüne geçileceğini vurguladı. (Ahmet Uçar - İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir