• DOLAR 32.382
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.62
  • ...
"Uyuşturucu, gençlerimizi hedef alan önemli bir sorun haline gelmiştir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Toplantısı'nda konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 2018 yılının son on ayında 37 ton esrar ele geçirildiğini belirterek uyuşturucunun, gençleri hedef alan ciddi bir sorun haline geldiğini kaydetti.

Dünya çapında bağımlı sayısındaki hızlı artış, uyuşturucu kaçakçılığındaki yüksek kar payı ile teknolojik gelişmeler sonucu uyuşturucu madde üretiminin kolaylaştığını ve bu yüzden uyuşturucu ile mücadelenin küresel bir boyutta ele alındığını belirten Güzeloğlu, Türkiye'de ise başta PKK olmak üzere terör örgütlerinin, gelirlerinin büyük bir bölümünü uyuşturucu madde kaçakçılığı yaparak elde ettiklerini söyledi.

"Uyuşturucu, gençlerimizi hedef alan önemli bir sorun haline gelmiştir"

Terörle aktif mücadele konsepti çerçevesinde, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suç örgütlerine karşı operasyonlar yürütüldüğünü söyleyen Güzeloğlu, "Bu operasyonlarda yüksek miktarda uyuşturucu maddeler ele geçirilmiştir. Uyuşturucu madde kullanımı sadece kullananları değil, ailelerini, çevrelerini, toplumumuzun hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi hedef alan, son derece önemli bir sorun haline gelmiştir." dedi.

"37 ton esrar maddesi ele geçirildi"

İl genelinde 2018 yılının ilk on ayında yapılan 2 bin 110 operasyon sonucunda 2 bin 374 şüphelinin yakalandığını, bu şüphelilerden 460'ının tutuklandığını ve toplamda 37 ton esrar maddesinin ele geçirildiğini ifade eden Güzeloğlu, "Gerçekleştirilen bu operasyonlarda 3 milyon 16 bin 747 kök Hint keneviri, 14 ton 525 kilogram 784 gram Kubar esrar, 22 ton 768 kilogram 209 gram toz esrar, toplam 37 ton 293 kilogram 994 gram esrar maddesi, 89 kilogram 16 gram eroin maddesi, 539 gram kokain maddesi, 9 kilogram 147 gram metamfetamin maddesi, 40 bin 122 adet sentetik hap ele geçirilmiştir. Ayrıca bu operasyonlarda çeşitli çap ve markalarda silah, mühimmat ve uyuşturucu ticaretinde kullanıldığı değerlendirilen para ele geçirilmiştir." ifadelerini kullandı.

"135 bin öğrenciye eğitim verildi"

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitimlerin de verildiğini belirten Güzeoğlu, "İl genelinde okul ve kurumlarda çalışan 835 rehber öğretmene yönelik Türkiye Bağımlılıkla Mücadele eğitimi verilmiştir. Bu kapsamda 135 bin öğrenciye ve 3500 veliye de bu eğitimler verilmiştir. Her okulumuzun okul irtibat ekibi (Okul Polisi) belirlenmiş ve bu ekiplerle okul yönetimlerinin irtibatlı olması sağlanarak okul çevre güvenliği sağlanmıştır. Suça sürüklenen 380 öğrenciye RAM'lar üzerinden kurulan eğitim ve danışmanlık tedbirleri ekipleri tarafından hizmet verilmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'müz tarafından yapılan çalışmalarda; 2018 yılı itibariyle 30 eğitim düzenlenmiş olup 3 bin 886 kişiye ulaşılmıştır. 633 hane ziyaret edilerek 603 kişi ile görüşme sağlanmıştır." şeklinde konuştu.

"Bağımlılık ile ilgili hutbe ve vaazlar verildi"

İl Müftülüğü tarafından periyodik aralıklarla camilerde cuma günü bağımlılık ile ilgili hutbe ve vaazlar verildiğini dile getiren Güzeloğlu, şunları söyledi.

"İlimiz 4 Merkez İlçe Müftülüğü Personeli (İmam- hatip, Müezzin ve Kuran Kursu Öğreticisi) ile 17 İlçe Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlerinin katılımıyla Bağımlılıkla Mücadele Semineri düzenlenmiştir. Uyuşturucuyla Mücadele konulu el broşürleri cami ve Kur'an kurslarında dağıtılmak üzere 17 ilçe müftülüğüne gönderilmiştir. Bu kapsamda, Kur'an kursu öğrencilerine konferans verilmiştir. Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü'müz, Sosyal Uyum Çalışmaları kapsamında; bireysel ve grup görüşmeleri ile denetimli serbestlikten yararlanan madde bağımlısı bireylere yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmıştır. 10 ayda 5 bin 550 kişiyle bireysel görüşme gerçekleştirilmiştir. 739 yetişkin, 171 genç ile SAMBA oturumu gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde gerçekleştirilen seminerlerden yararlanan kişi sayısı 4 bin 716'ya ulaşmıştır."

"AMATEM ve ÇEMATEM'in Nisan ayında hizmete girmesi planlanmaktadır"

30 yataklı AMATEM (Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ile 20 yataklı yeni ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ihalesinin yapıldığını ve bu merkezlerin yapımının başladığını söyleyen Güzeloğlu, "AMATEM ve ÇEMATEM'in 2019 Nisan ayında hizmete girmesi planlanmaktadır. ÇEMATEM'de toplam yapılan poliklinik sayısı 754, yatarak tedavi gören hasta sayısı 104, 18 yaş üstü poliklinik sayısı bin 845, yatan hasta sayısı 29, Denetimli Serbestlik Poliklinik sayısı 6 bin 66 olarak gerçekleşmiştir." dedi.

"Terör örgütlerinin insan ve finansman kaynağı büyük oranda engellendi"

2 milyon 960 bin kök kenevir bitkisinin de imha edildiğini ifade eden Güzeloğlu, uyuşturucunun terör örgütleri için insan ve finansman kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Güzeloğlu, son olarak şunları kaydetti: "Uyuşturucu ile mücadele cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, devlet yöneticilerimizin öncelikli olarak odaklandığı konuların başında gelmektedir. Ülkemizin, terör örgütlerine karşı verdiği çok boyutlu, kararlı ve başarılı mücadelesi bu örgütlerin gerek finansmanında gerekse insan kaynağının temininde kullandığı uyuşturucu ticaretini büyük oranda engellemiştir." (Muhammed Said Aksoy - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir