• DOLAR 32.571
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2424.157
  • ...

Her yaştan hayvana küfe affının çıkması Batman'daki hayvan yetiştiricilerini sevindirdi. Daha önce hayvanlarını başka ile nakil ederken sıkıntılar yaşayan hayvan sahipleri çıkan küpe affı sayesinde bu sıkıntılardan kurtuldular.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarına küpe takmayan yetiştiricilere ve elinde küpesiz hayvan olanlara 31 Mart 2019 tarihine kadar cezai işlem uygulanmayacak. Ayrıca yetiştiriciler, bu tarihe kadar işletmelerindeki hayvan sayısını da güncelleyebilecek.

Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlar için küpe affı getirilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliklerine göre, hayvan sahipleri 31 Mart 2019 tarihine kadar küpesiz hayvanlarına küpe takarak kayıt sistemine dahil edebilecekler.

Ayrıca bu tarihe kadar işletmelerindeki hayvan sayısını da güncelleyebilecek olan hayvan yetiştiricilerine, bu tarihe kadar küpe taktırmadıkları için herhangi bir cezai işlemin de yapılmayacağı belirtildi.

Konuya ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Nimetullah Durmaz, getirilen af ile her yaştan hayvanın küpe takabileceğini söyledi.

"Bölge hayvancılığı için bu fırsattır"

Daha önce 3 aydan büyük olan buzağa küpe takmanın yasak olduğunu anımsatan Durmaz, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın yayımladığı tebliğ gereği artık 31 Mart 2019 tarihine kadar 3 aydan büyük buzağlara, ineklere, düvelere de küpe takılabilecek ve hayvanlar kaçak olmaktan çıkacak. Bölge hayvancılığı için bu bir fırsattır. Hayvanlarımız daha önce küpe takılmadığı için kaçak durumuna düşüyordu ve destekleme de alınamıyordu. Bu kapsamda küpe takılacağı için destekleme de çıkacaktır. Mevzuat gereği annesi küpesiz olan hayvana buzağısına da küpe takılmıyordu. Destekleme de buzağı üzerinden verildiği için büyük bir destek kaybına yol açıyordu. En azından bu giderilmiş oldu." dedi.

"Müracaat yapıp başvuruda bulunabilirler"

Hayvan yetiştiricilerine çağrıda bulunan Durmaz, "Tüm hayvan yetiştiricilerine uyarımız var; hayvanlar üç aydan büyük veya küçük fark etmiyor. Sığır cinsi ne tür hayvanı varsa, eğer küpesizse bulundukları il veya ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat etmek suretiyle, ya da birlik üyesiyse birliğe müracaat yapıp hayvanlarına küpe takabilirler." diye konuştu.

"Çok sıkıntı çekiyorduk"

Batmanlı hayvan yetiştiricisi olan Ahmet Noyan, her yaştan hayvana küfe affı çıkmasının kendilerini sevindirdiğini belirtti.

Noyan, "Bu kanundan çok memnunuz. Küpe affı çıktığı için çok mutluyuz, eskiden küpe affı yokken sıkıntılar içindeydik. Buzağımız olunca küpe taktığımızda annesine takamıyorduk, annesi küpe takmayınca buzağıda takamıyordu ve bu yüzden çok sıkıntı çekiyorduk. Hayvanları Kurban Bayramı için İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e göndermekte sıkıntı çekiyorduk. Küpe takma serbest olunca bizlerde sıkıntılarımızdan kurtuluyoruz." ifadelerini kullandı.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)