• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü`ne (SHGM) göre Türkiye, hava trafiğindeki artış ve gecikmelerin azaltılmasına yönelik iyileşmeler konusunda, Avrupa hava trafik ağ yönetimi listelerinde ilk sıraya yerleşti. Türkiye, 1 Nisan-30 Eylül döneminde geçen yılın aynı aralığına göre yüzde 8.4 büyümeyle Avrupa hava trafiğine en fazla katkı sağlayan ülke oldu.

GECİKME AZALDI

Avrupa Havacılık Emniyeti Teşkilatı`nın (Eurocontrol) raporunda, teşkilat ağı içinde hava trafik akış yönetimindeki gecikme oranının geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreği için yüzde 79 arttığı, Türkiye`nin ise aynı dönemde uçuşlarda yaşanan gecikmelerde yüzde 47.3 azalma sağladığı belirtildi. Bu oranın tüm Avrupa uçuş ağı içinde yüzde 1.7`lik gecikmeye tekabül ettiği vurgulanan raporda, 2017`de Türkiye`nin, Avrupa hava trafiğindeki toplam gecikme oranı olan yüzde 5.8`den yüzde 1.7`lere gerilemesinden memnuniyet duyulduğu kaydedildi.

GELİRİN YÜZDE 39.6`SI THY`DEN

Raporda, 15 dakikadan fazla gecikmeli yapılan uçuşların olduğu yerlerden Atatürk Havalimanı`nda gecikme oranının yüzde 25, Sabiha Gökçen Havalimanı`nda ise yüzde 21 olduğuna işaret edilerek, Türkiye`nin, söz konusu kategoride Avrupa ortalaması olan yüzde 28`e göre çok daha iyi bir performans sergilediğinin altı çizildi.  Türkiye hava sahasını kullanan hava yolu şirketlerinden tahsil edilen yol ücretlerinin, Avrupa yol ücretleri/uçuş gelirlerine en fazla katkı sağlayan ilk 10 hava yolu içinde THY`nin ilk sırada yer aldığı belirtilen raporda, bu sahada hava trafiğindeki toplam 193.6 milyon Euro`luk gelirin yüzde 39.6`sının THY tarafından sağlandığı bildirildi.