• DOLAR 32.597
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.522
  • ...
Tek Parti Döneminde Edremit`te de 5 Cami Yıkılmış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin değişik illerinde yaklaşık bine yakın cami ve mescidin ibadete kapatıldığı, bunların bazılarının yıkıldığı, bazılarının ise amacı dışında samanlık, depo ve askeri sevkıyatlarda kullanılan atların barınma mekanı olarak kullanıldığı öne sürüldü. Uygulama karşısında duyarlı vatandaşların içinde bulundukları yoksulluğa rağmen bir araya gelerek bu camileri satın alıp mülkiyetlerine geçirdikleri ortaya çıktı. Bazı camiler ise iş yeri ya da han adı altında kiralanarak yıkılmaktan kurtarıldı.

Dönemin canlı tanıdığı Hasan Yalçın, tek parti iktidarı döneminde Edremit`te de 5 caminin yıkıldığını, bazı camilerin kapatıldığı, bunların ahır olarak kullanıldığını öne sürdü. Yalçın, "Edremit`te İnönü zamanında ben çocukken yani 13-14 yaşlarında iken 5 camiyi yıktılar. Zaten Edremit`te Mahkeme Camii haricindeki diğer camilerin tamamı kapalı idi. Mesela İbrahimce Camii`nde asker vardı. Diğer camilerde at vardı, ot vardı. Hepsi kapalı idi. İnönü döneminde yani ikinci cihan harbi döneminde yaşandı bu söylediklerim." dedi.

Dönemin tanığı Hasan Yalçın, Edremit`te yıkılan beş caminin yerlerini de tek tek gösterdi.

Bıçakçılar Camii, Bodur Cami, Camivasat, Osman Gazi`nin oğlu Orhan Gazi tarafından yaptırıldığı söylenen Ulu Camii, Faruk Serpil Parkı içersinde bulunan Tepe gazinosunun olduğu yerdeki Tabaklar Camii, Edremit`in yıkılan camileri arasında bulunuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir