• DOLAR 32.415
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2325.214
  • ...
"Her geçen gün organ bekleyen kişi sayı çoğalmaktadır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Sıtkı Güneş, "3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası" münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım arasında organ bağışı haftasının kutlandığını anımsatan Güneş, "İnsanın ölümünden sonra organların başka bir insan için izin verilmesine organ bağışı denilmektedir. Bizler Sağlık ve Çevrecilik Derneği olarak bu yılki temamız 'organ ver hayat kurtar' olacaktır. Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde; kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedirler." dedi.

"Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir" diyen Güneş, "2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Hepimizin bildiği gibi Peygamber Efendimizin de bu konudaki hadisi şerifi de var. Peygamberimizin, 'Kim bir insanı yaşatırsa tüm âlemi yaşatmıştır' şeklinde düsturu var. Organ bağışı yaparak insanlığın yaşamasına yardımcı olmak gerekir. Bizler de bu konuda elimizden gelenini yapmamız, cana can katmak için çabalamamız gerekir." diye konuştu.

Türkiye'de her geçen gün organ bekleyen kişi sayının çoğaldığına dikkat çeken Güneş, "Buna paralel olarak organ bağışı da az olmaktadır. Bunun sayısını çoğaltmamız gerekir. Ülkemizde cerrahi ameliyatlar çok güzel bir şekilde yapıldığından dolayı organ bağışı yapan kişilerin ve organlara ihtiyacı olan kişilerde çok şükür herhangi pek bir sıkıntı yaşanmıyor. Bu da sağlık konusunda ülkemiz için güzel bir gelişmedir. Organ bağışı için İl Sağlık Müdürlükleri, Aile Hekimlikleri veya organ bağış merkezlerine müracaat edebilirsiniz." ifadelerini kullandı. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir