• DOLAR 32.331
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2297.849
  • ...
700 bin kişi kanser taramasından geçti!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL (AA) - Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2014 yılında kent genelinde kanserin erken teşhisi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Belirli kanser türlerinin çeşitli testler sayesinde çok erken dönemde hatta henüz kanser oluşmadan tespit edilebildiğini aktaran Güner, "Halk Sağlığı Başkanlığı olarak ana hedefimiz kişinin sağlığı bozulmadan koruyucu sağlık hizmeti vermek. Zaten kanserde en büyük sloganımız da 'Erken teşhis hayat kurtarır' şeklindedir." diye konuştu.
Güner, her 100 kanser hastasının 50'sinin erken teşhisle tedavi edilebildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İstanbul'da Aile Sağlığı Merkezlerimizin yanında 9 Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezimiz (KETEM) var. KETEM'in yanında da 3 mobil tırda kanser taraması yapıyoruz. Tırlarımız her gün İstanbul'da farklı bir noktada gidiyor. Hizmeti tırlarla vatandaşların ayağına götürüyoruz. Vatandaşlarımıza bizzat oldukları yerde kanser taramaları yapıyoruz. Onların erken teşhislerini yapıp, hayatlarını kurtarmaya çalışıyoruz. Kent genelinde 3 tane kanser türünde erken teşhis amaçlı tarama yapıyoruz. Rahim ağzı, meme ve bağırsak kanseri taramaları yapıyoruz. Kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseri hem erkek hem kadınlarda kalın bağırsak kanseri taraması yapıyoruz."

"Riskli hastaların tedavilerini takip ediyoruz"

Vatandaşların, belirlenen yaş sınırları çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezleri ve aile hekimlerine başvurarak kanser erken teşhisi için tarama talep etmeleri gerektiğini vurgulayan Güner, "İstanbullular, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri taramalarını, Aile Sağlığı Merkezine başvurarak, meme kanseri taramalarını KETEM'lerimiz ve mobil tarama araçlarımızda ücretsiz olarak yaptırabilirler.'' dedi.

Güner, kanser erken teşhisi taramasının bütün aşamalarını takip ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlar, taramalarını yaptırdıktan sonra riskli tespit edilen kişilerin hastanedeki randevusunu biz alıyoruz. Yönlendirmesinden tedavisine hepsini takip ediyoruz. Eğer kanser değilse de sonraki aşamalarında da takibe devam ediyoruz. Yaptığımız taramaları online olarak Hacettepe'de 3 hocanın kontrolünden geçiyor. Okunduktan sonra da tekrar bize geliyor. 2014 yılından beri İstanbul'da 700 bin vatandaşımızı kanser taramasından geçirdik. Bu taramalardan 21 binini riskli olarak tespit ettik ve 201 kişinin kanser teşhisini erken koyduk. Taradığımız 700 bin kişinin 650 bini kadın 50 bini de erkek. Bu kişilerin hepsi bizim takibimizde ve tedavimizde. Vatandaşlarımızı tek yapması gereken şey aile hekimlerinden bu haklarını talep etmek. Vatandaşlarımız aile hekimlerine gitsin."

Kanser tarama programlarının kadınlarda 30, erkeklerde 50 yaşında başladığını belirten Güner, 30-65 yaş arası her kadın 5 yılda bir rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arası her kadın 2 yılda bir meme kanseri, 50-70 arası her kadın ve erkeğin 2 yılda bir bağırsak kanseri taramalarını yaptırması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir