• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...
28 Şubat Orada Planlanmış!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Dönemin aktörlerinin darbeden sonra medyaya verdikleri beyanlar, sürecin nasıl işlediğini gözler önüne seriyor. Güven Erkaya`dan sonra Deniz Kuvvetleri komutanı olan Salim Dervişoğlu`nun 2001`de Kanal 6 televizyonunda yaptığı açıklamalar da bu itiraflar arasında dikkat çekiyor. Dervişoğlu`nun anlattıklarına göre, Balyoz darbe planıyla gündeme gelen harp oyununun benzeri, 28 Şubat öncesinde de yapılmış. Dervişoğlu, Gölcük`teki bu oyuna, orgeneral rütbesinde olan tüm komutanların katıldığını belirtiyor ve ekliyor: "MGK`daki 28 Şubat toplantısı, bunun sonucunda meydana geldi."

13 Ocak 2001 yılında Kanal 6 televizyonunda Dervişoğlu`nu konuşturan gazeteci Hulki Cevizoğlu, "28 Şubat kararlarının çıkış noktası, orijini, Gölcük`teki bu toplantı" sözleriyle Paşa`yı teyit ediyor. Aynı programa telefonla bağlanan Erol Özkasnak ise darbenin `tereyağından kıl çeker gibi` yapıldığını şu cümlelerle anlatıyor: "Postmodern darbe, yakıştırılan en iyi isim. Bu sürece çok güzel bir isim takmışlar, bunu kim koymuşsa gerçekten zeka ürünü. Tereyağından kıl çeker gibi, eski darbelere benzemeyen bir şekilde, hiç kan akıtmadan..... çok başarılı bir şekilde yürütülen bir süreçtir."

Emekli Oramiral Salim Dervişoğlu, 12 Eylül darbesinde de görev almış bir komutan. Kendi ifadesiyle `12 Eylül`de MGK`da Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı olarak, o yönetimin basındaki akislerini, basınla ilgili olan hususlarını savunup, izah edip, yapılan tenkitlere cevap veriyor`muş. Güven Erkaya ile sınıf arkadaşı olması nedeniyle `28 Şubat`ta yaşananlara detaylı olarak vâkıf.` Dervişoğlu, `süreç` olarak gördüğü 28 Şubat`ın perde arkasını şöyle anlatıyor: "28 Şubat`tan önce biliyorsunuz Gölcük`te bir harp oyunu yapıldı. O harp oyununda bütün Ankara`da görevli olan kuvvet komutanlarına ilaveten diğer komutanlar da vardı. Ben ev sahibiydim ve orada toplandık. Tamamen askeri maksatlı, her yıl yapılan rutin bir harp oyunu vesilesiyle bir aradaydık. Ancak orada doğal olarak, o gün memleketin içinde bulunduğu durum ve karşı karşıya bulunulan sıkıntılar görüşüldü. İstişare edildi, `hareket tarzı ne olabilir.` denildi. Hepimizin fikirleri alındı. Neticede verilen karar, yasal ortamlar içinde bu konuların dile getirilmesi oldu ki, MGK`daki 28 Şubat toplantısı bunun sonucunda meydana gelmiş bir olay."

Ceviz Kabuğu programında "Demek ki, 28 Şubat kararlarının çıkış noktası, orijini, Gölcük`teki bu toplantı. Ve Yüksek Askeri Şura üyeleri -başkanlık eden Başbakan hariç- askeri yetkililerin hepsi bu kararı verdiler" tespitini yapan gazeteci Cevizoğlu, Dervişoğlu`na şunu da soruyor: "Bu tür ciddi meseleler MGK`da konuşulur diyorsunuz ama önce Gölcük`te konuşmuşsunuz?.." Emekli Paşa`nın bu soruya verdiği cevabın özeti şu cümlede gizli: "Askerler her şeye hazırlıklı gelir."

Erol Özkasnak, canlı yayında eleştirdiği kesim için, `ağızlarından adeta salya akan, irticai, mürteci kesim` diyebiliyor. 28 Şubat için `zeka ürünü, postmodern darbe` ifadesini kullanınca Cevizoğlu kendisine şu hatırlatmayı yapıyor: "Rahmetli komutan Muhsin Batur`la yaptığımız bir programda Sayın Batur, Türkiye`de demokrasi olsaydı, 12 Mart nedeniyle bizi daha sonra yargılarlardı. Ama bizi yargılamadılar. Türkiye`de demokrasi yok, demişti." Yıl 2012, Özkasnak şimdi Sincan cezaevinde tutuklu. Yargılama için iddianameyi bekliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir