• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...
"Van kedisi kedi ırkları içerisinde yüzebilen tek hayvan"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, İLKHA mikrofonuna yaptığı açıklamada Edremit ilçesinde fark edilen gözleri sarı ve mavi renkli kedinin bu özelliğiyle dikkat çektiğini söyledi.

"Aynı göz içinde iki renk görmek nadir bir durum"

Kedilerde zaman zaman aynı göz içinde iki tonu birden görmenin de mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, "Bu durumla nadir de olsa karşılaşıyoruz. Genlerin dağılımı olduğu zamanlarda, bizim 'deforme' olarak adlandırdığımız durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu çok nadir ortaya çıkan ve insanların dikkatini çeken bir durumdur. Bu da özel olan kedilerimizi daha da özel kılıyor. Çünkü aynı göz içinde iki renk görmek nadir bir durum. "dedi.

"Van kedisi kedi ırkları içerisinde yüzebilen tek hayvan"

Kaya, "Van Kedisi Araştırma Ve Uygulama Merkezi, Van kedisinin bütün özelliklerini korumak altına almak üzere kurulan bir merkez. Van kedisiyle ilgili ne kadar özellik varsa, onlarla ilgili mutlaka bir çalışma yürütüyoruz. Van kedilerinin daha iyi nasıl korunacağıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapmaya devam ediyoruz. Van kedisinin tarihinde, yüzdüğü ile ilgili kayıtlar var. Biz, Van kedisinin, kedi ırkları içerisinde yüzebilen tek hayvan olduğunu biliyoruz. Merkezimizin böyle bir özelliği sahip olması gerekiyordu. Hayırsever bir iş adamı tarafından merkezimize kedilerin yüzmesi için bir havuz yapıldı. "diye konuştu.

"Van kedisi çok önemli kültürel bir varlığımız"

Van kedileri sadece yüzücülüğüyle değil, güzelliği ile asilliği ile zekiliğiyle, duygusallığıyla da dünyada ün yapmış bir hayvan olduğunu söyleyen kaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gözleri ile birlikte başka bir benzeri olmayan bir hayvandır. Van kedileriyle ilgili çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Gerçekten Van kedisi çok önemli kültürel bir varlığımız. Bu kültürel özelliğimizin kaybolmaması gerekiyor, geleceğe güvenle, orijinallikle nakledilmesi gereken bir değerimiz. Gün geçtikçe Van kedisi azalıyordu ve türü deforme oluyordu, başka hayvanlarla çiftleşmek zorunda kalıyordu. Bu merkez sayesinde hem bölge, hem de Türkiye'de ki Van kedilerine, orijinal bir şekilde çiftleşme imkânı veriliyor hem de var olanların daha iyi oranda formlarının ortaya çıkması için çaba sarf ediliyor ve sokaktaki dejenerasyonun önüne geçiliyor."

"Her eve bir Van kedisi"

Van kedisinin geleceğe güvenle baktığını ifade eden Kaya, "Kedi evi merkezimizin faaliyetleri devam edecek. Burada yaptığımız iş, bugün yapıp yarın bırakacağımız bir işlem değil, sürekli devam ettirilmesi gereken bir çalışma. Van'da hedefimiz, her eve bir Van kedisi sloganıyla, her evde bir Van kedisi görene kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz." şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul-İLKHA)



















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir