• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2506.451
  • ...
Çilekleri robotlar toplayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İngiltere`de çilek toplayıcılar ile ilgili yaşanan bir problem gelecekte yaşanacaklara ışık tutar nitelikte. İngiltere`de tarla sahipleri bir süredir çilek işçisi bulmakta sıkıntı yaşıyor ve böyle giderse durumları daha da kötüleşecek.

Essex Üniversitesi`nden araştırmacılar bu soruna çare olmak için çilek toplayan bir robot geliştirdiler. Reçel üreticisi Wilkin & Sons ile birlikte çalışan ekibin liderliğini üstlenen Vishuu Mohan, amaçlarının tarlada işçiler ile birlikte aynı şartlarda çalışacak bir robot üretmek olduğunu söylüyor.

Essex Üniversitesi`nde geliştirilen çilek toplama robotu, tarla koşullarında çalışabilmek zorunda. Hatta insanların çalışamadığı koşullarda, örneğin yağmurda da çalışabilmeli. Dahası çilekteki hastalıkları anlayabilmeli, olgunlaşmış meyveyi diğerlerinden ayırt edebilmeli.

Çalışmalarını sürdüren ekip, ilk prototipin hemen hemen hazır olduğunu belirtiyor.

ÇİLEKLERİ TOPLAMAK İÇİN YILDA 18 BİN MEVSİMLİK İŞÇİYE İHTİYAÇ DUYULUYOR

İngilizlerin yaz mevsiminde çok tükettikleri çilek ve krema ikilisi ya da çayın yanında yenen çilek reçeli, yıllık 115 milyon tonluk bir çilek üretimine, bu da 1.1 milyar sterlinlik bir ekonomik değere tekabül ediyor. Sektör son 10 yılda yüzde 132 büyümüş.

Çilekleri toplamak için yılda 18 bin mevsimlik işçiye ihtiyaç duyuluyor. Kıta Avrupası`ndan, genellikle Romanya veya Bulgaristan`dan gelen bu işçiler artık daha zor bulunuyor. Öncelikle kendi ülkelerindeki işsizlik kademeli olarak azalıyor. Diğer bir önemli faktör ise Brexit`in bu işçilerin, tarımsal insan kaynağının ülkeye girişini engelleyecek olması.

Yani İngiltere Avrupa Birliği`nden çıktığında bu gibi mevsimlik işçileri bulması çok daha zor hale gelecek.

Daha da ilginç bir bilgi ise son yıllarda çileğin yüzde 20`lik bir kısmının işçi bulmaktaki sıkıntıdan ötürü toplanamamış olması. 

Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir