• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşeron işçilerin sorunların çözülmediğini daha da büyüdüğünü savundu.

Gürer, taşeron işçilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik verdikleri Kanun Tekliflerinin de bir an önce TBMM'ye getirilmesini ve emekçilere haklarının verilmesini istedi.

TBMM  Genel Kurulu'nda söz olarak, KHK ile kadroya geçirilen taşeron işçiler ve kadro alamayan taşeron işçilerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çeken Gürer, OHAL döneminde çıkarılan taşeron işçi düzenlemesinin, sorunları çözmek yerine mağduriyetleri artırdığını ifade etti. 

Gürer, "Bu düzenlemede belediyede çalışan işçiler için belediye iktisadi teşekküller oluşturdu, eşit işe eşit ücret ve hak ettiği kadronun verileceğini bekleyen işçiler ne yazık ki hüsrana uğradı. Kamuda kiralık şoförlere kadro verilmedi. Kiralık araç şoförlerine verilmeyen bu kadronun yanında, hastane bilgi işlemcilerine, sosyal tesis çalışanlarına, PTT'de görev yapanlara, Devlet Demiryollarındakilere, Karayollarında çalışanlara ne yazık ki kadro verilmedi. Millî Eğitim Bakanlığında toplum yararına program kapsamında işe alınanlar da kadrodan mahkûm kaldı." dedi.  

"4 Aralık tarihinin neden ve niçin ortaya çıktığını kimse bilemiyor"

Taşeron işçilerin kadroya geçişiyle ilgili süreçte, 4 Aralık tarihinin kriter olarak belirlendiğini hatırlatan Gürer, "4 Aralık tarihinin neden ve niçin ortaya çıktığını kimse bilemiyor ama 4 Aralık'ta 'jokerler' diye sosyal medyada da kendilerini tanımlayanlar yani 4 Aralık öncesinde herhangi bir kuruluşta taşeron işçiyken o süreçte izinli, raporlu ya da ihalesi sona erdiği için yıllarca taşeronda çalışmış arkadaşlar kadroya giremediler. Ama 4 Aralık'a iki gün kala işe alınanlar kadro aldı. Bunun yanında, 4 Aralık sonrası taşeron uygulaması devam etti. Şu anda KİT'lerde gereken düzenleme hâlâ sağlanmadığı gibi, Millî Eğitim Bakanlığında, Ulaştırma Bakanlığında, Orman Bakanlığında, Sağlık Bakanlığında hakkı, talebi karşılanmadığı için mağdur olan işçi kardeşlerimiz var." şeklinde konuştu. 

"Asgari ücretlinin nasıl geçindiğini anlayabilmek mümkün değil"

Meclis'te çalışan taşeron işçilerin sosyal hakları ve özlük durumlarının bile düzeltilemediğine dikkat çeken Gürer, " 1.603 lirayla çalışmak zorunda olan bir işçinin elektrik, su, doğal gaz gibi giderleri üçte 1'ini karşılıyor maaşının. Bunun yiyeceğini, giyeceğini, çocuğunun masrafını değerlendirdiğinizde bu ücretlerle nasıl geçindiğini anlayabilmek de mümkün değil ama bundan dahi mahrum olanlar var." ifadelerini kullandı.  (İLKHA)