• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Keneden Bir Kadın Daha Öldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ÇORUM -Zehirli kenelerin bulaştırdığı KKKA nedeniyle Çorum`da son bir haftada iki kadın hayatını kaybetti. 21 Nisan`da Mecitözü ilçesine bağlı Boyacı köyünde yaşayan A.A.`nın ardından dün de H.Ö.`nün hayatını kaybetmesiyle birlikte KKKA nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2`ye yükseldi. Edinilen bilgilere göre, Göcenovacığı köyünde yaşayan H.Ö. (25), yaklaşık bir hafta gün önce evlerinin bahçesinde çalışırken kasık bölgesine kene yapıştı.

İddialara göre vücuduna yapışan keneyi kendisi kopartan atan H.Ö., bununla ilgili kimseye de bir şey söylemedi. H.Ö., 27 Nisan`da ishal ve mide bulantısı şikayetleriyle Çorum Devlet Hastanesi`ne kaldırıldı. Burada yapılan tetkiklerin ardından genç kadın Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi`ne sevk edildi. H.Ö. burada yapılan tüm müdahalelere rağmen dün kurtarılamayarak hayatını kaybetti.


Dün akşam saatlerinde Çorum`a getirilen H.Ö.`nün cenazesi, bugün sabah Çorum Devlet Hastanesi morgundan alınarak Çorum Belediyesi`ne ait araçla köyüne getirildi. Cenaze araçtan indirilmeden önce sağlık görevlileri tarafından tabutu taşıyacak olan vatandaşlara eldiven dağıtıldı. Kılınan cenaze namazının ardından genç kadının cenazesi özel olarak hazırlanan mezarlığa indirilerek defnedildi.


H.Ö.`nün cenazesi sırasında köyde bulunan yakınları sinir krizleri geçirdi. Genç kadının ardından ağıtlar yakan acılı aileyi köylüler teselli etmeye çalıştı. Cenazenin eve getirilişi sırasında ise bir kadın fenalaştı.
Köy Muhtarı Mustafa İlhan, "Yaklaşık bir hafta önce vücuduna kene yapışmış. Burada kimseye söylememiş. Hastaneye gittiğinde doktor sorunca keneyi kendisinin kopartıp attığını söylemiş. Buradan Samsun`a sevk etmişler ancak kurtarılamayarak hayatını kaybetti" dedi.

KÖYLERDE KENE İLACI DAĞITILIYOR
Zehirli kenelerin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ölümlere neden olmasının ardından Çorum`da başlatılan kene ile mücadele çalışmaları sürüyor. Kene ile mücadele çalışmaları kapsamında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından 70 bin TL, İl Özel İdaresi Müdürlüğü ise 20 bin TL ödenek ayrıldı. İl Tarım Müdürlüğü tarafından köylerde bulunan hayvan üreticilerine kene ilacı dağıtılıyor. Kene ilacının dağıtımının ardından İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından köylülere dağıtılan kene ilaçlarını nasıl kullanacakları uygulamalı olarak gösteriliyor.


Öte yandan, Çorum İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri daha önce kene vakası olan ve KKKA nedeniyle ölümlerin yaşandığı riskli bölgelerde eğitim seminerleri başlattı. Kene vakalarına karşı daha duyarlı olunması çağrısında bulunan uzmanlar, "İnsanlar `bu kene bizim kene` diye dikkate almıyor. Kene bizim olmaktan çıktı, mutasyona uğradı, öldürücü hale geldi" diye uyarıda bulundular. Vücuduna kene yapışanların keneyi kendileri çıkarsa dahi mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu konuda halktan da duyarlılık beklediklerini ifade ettiler.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir