• DOLAR 32.603
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2414.195
  • ...
`Eritre`de 25 yıldır zindanlarda tutulan Müslümanlar var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER

Eritre İslami Kalkınma ve Adalet Partisi Yetkilisi Ali Muhammed Mahmut, gazetemize verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu. Eritre`deki mevcut siyasi durumu gazetemize değerlendiren Mahmut, Eritre yönetiminin Müslümanlara yönelik büyük bir baskı uyguladığını kaydetti. “Mahkemeye çıkarılmadan 25 yıldır zindanlarda tutulan tutuklular var.” diyen Mahmut, “Biz Eritre İslami Kalkınma ve Adalet Partisiyiz. Eritre Peygamber sahabelerinin Habeşistan`a hicret ettiği topraklardır. Konumu itibarıyla büyük öneme sahiptir. Çünkü Bab`ül Mendep Eritre`dedir. Uluslararası ticaretin geçtiği, ulusal bir geçittir. Yunan ve Portekizlilerin üzerinde emellerinin olduğu Eritre, Osmanlı hilafetiyle özgürleştirilmiştir. 300 yıl boyunca hak ettiği konumu ve değeri ona Osmanlı hilafeti vermiştir. Eritre büyük çabalar sonrası istiklalini kazansa da halk olarak gerçek manada bir bağımsızlık elde edilememiştir. Çünkü Eritre rejimi; diktatör, kanlı ve soykırımcı bir rejimdir. Onurlu insanlar zindanlara atılıyorlar. Sadece İslamcılar değil, bilakis tüm siyasi muhalifler sindiriliyor. Bundan dolayı biz muhalif İslami bir parti olarak, diğer muhalif siyasi partilerle birlikte hareket ederek, Eritre üzerinden bu kâbusun kalkması ve uluslararası sahada, İslam âleminde özgür bir devlet olarak yerini alması için, rejime karşı değişik araçlarla mücadele ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“BİNLERCE KİŞİDEN HABER ALINAMIYOR”

Eritreli Müslümanlara yönelik mevcut rejimin tam anlamıyla bir bastırma siyaseti yürüttüğünü belirten Mahmut, “Mahkemeye çıkarılmadan 25 yıldır zindanlarda tutulan tutuklular var. Binlerce kişiden haber bile alınamıyor. Birleşmiş Milletlerin hesaplarına göre, sayıları 10 binden fazla kişi kayıp. Rejim ayrıca Müslümanların bölgelerine bazı Hristiyanları yerleştirmeye çalışıyor. Öyle ki bu bölgelerde sürekli bir kaos yaşanıyor. 18 ile 60 yaş arası zorunlu askerlik sistemi uygulanıyor. Rejim toplum içerisinde kalkınma ve eğitime engel koyuyor. Ekonomik durum çok kötü bir halde. Rejim hareket etmeye veyahut yolculuk etmeye dahi yasaklar getirmiş. Vatanımız açık hava hapishanesine dönmüş durumda. İnsanlar Davet Hareketi`nin engellenmesinden rahatsız. İstediğin gibi konuşmaya izin verilmiyor. Âlimlerin hepsi zindanlarda. Müslümanlar çoğunluk olmalarına rağmen çok aşırı bir şekilde ayrımcılık yapılıyor.” cümlelerini kullandı.  

“ERİTRELİ MÜLTECİ KARDEŞLERİMİZİN SIKINTILARINI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Eritre yönetiminin baskısı sonucu mülteci durumuna düşen Müslümanların sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Mahmut, “Eritre İslami Kalkınma ve Adalet Partisinin, eğitim ve rehberlik alanlarında içerde ve hicrette olan halkımıza yönelik değişik çalışmaları vardır. Sudan`da, Yemen de, Etiyopya ve Avrupa`da, Eritreli mülteci kardeşlerimizin karşılaştıkları sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Mülteci sayısı bakımından Suriye halkından sonra Avrupa`da ikinci halk olarak kabul ediliyorlar. Parti, gücü nispetinde eğitim ve yardım faaliyetleri gerçekleştiriyor. Mülteci yetimlere sahip çıkma noktasında da çalışmalarımız var.  Ayrıca partimizin Eritre muhalefetinde siyasi ve basın alanında da bir rolü var. Uluslararası özgürlük hareketleriyle meselemizi ve şimdiki rejimin ablukasını anlatmak için ilişkilerimiz sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 “FİLİSTİN MESELESİ, BÜTÜN MÜSLÜMANLARIN MESELESİDİR”

Filistin meselesine de değinen, Eritre İslami Kalkınma ve Adalet Partisi Yetkilisi Mahmut, “Hakikaten Filistin meselesi Eritre ve diğer meselelere göre önemli ve ana meseledir. Çünkü bu bütün Müslümanların meselesidir. Ve insan medeniyetiyle, inancıyla ve bakış açılarıyla alakalı bir meseledir. Kudüs Müslümanların ilk kıblesi ve Müslümanları birleştiren bir meseledir. Bize göre orada yaşananlar çok büyük tehlike arz ediyor. Elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Kudüs`ün kurtuluşu noktasında gösterdiğimiz veya göstereceğimiz her ihmalkârlık, diğer mukaddesatlarımızda da bize dönecektir. Bunlar hep birbirleriyle bağlantılı meselelerdir.” dedi.

“TÜM GÜCÜMÜZ VE GAYRETİMİZLE FİLİSTİN DAVASINA DESTEK VERMELİYİZ”

İslam düşmanlarının Müslümanları birleştiren Kudüs gibi unsurları ortadan kaldırmaya çalıştığını dile getiren Mahmut, “Düşmanlarımız biz Müslümanları birleştirecek unsurları ortadan kaldırmak istiyor. Ve diyoruz ki her ne yolla ve araçla olursa olsun Filistin davasına destek vermeliyiz. Tüm gücümüz, çabamız ve gayretimizle desteğimizi çoğaltmalıyız. Bu konuda gençlere büyük rol düşüyor. Ancak ne yazık ki Ümmet bu oyunlara karşı gerekli İntifada`yı sergileyemiyor. Aslında bu plan ve oyunlar çok zayıftırlar. Çünkü toplumsal desteği ve yasal dayanağı yok. Bundan dolayı etkili bir şekilde harekete geçersek bu planları felce uğratırız. Zaten baştan felce uğramış planlar bunlar. Burada en önemli olan ise Filistinli halkının ve gençlerin direnci ile mücadele sahasında bu direnci yenilemesidir. İşte bu direniş ruhu ‘Yüzyılın Anlaşması` ve diğer komploları bitirecektir İnşallah.” ifadelerini kullandı.

“MÜSLÜMANLAR BİRBİRLERİNİN DERDİYLE DERTLENMELİ”

Bütün Müslümanların birbirlerinin derdiyle dertlenmesi gerektiğini ifade eden Mahmut, son olarak İslam ümmetine seslenerek şunları kaydetti: “Allah (c.c.) bizden O`na tutunmamızı ve nerede olursak olalım kardeşimizin durumunu önemsememizi istemiştir. Orada burada veyahut başka yerde olması fark etmiyor; ‘Müslümanların durumuyla ilgilenmeyen onlardan değildir.` İslam âleminin asıl meselesi belli ve açıktır. Bunun etrafında birleşmeleri gerekir. Müslüman sadece kendi özel meseleleriyle ilgilenemez. Âlemin diğer tarafını da görmesi gerekir.  Ne zaman ki Müslümanlar birlik oldular ve beraber hareket ettiler o zaman zafere erdiler ve aziz oldular.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir