• DOLAR 32.348
  • EURO 35.153
  • ALTIN 2308.536
  • ...

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce düzenlenen ''Sertifikalı Tohum Dağıtım Töreni"nde, 37 çiftçiye 51 ton ücretsiz sertifikalı nohut, buğday ve mercimek tohumu dağıtıldı.

Programa, Vali Yardımcısı Doktor Ahmet Naci Helvacı, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ilde söz konusu alanda faaliyet yürüten firma yetkilileri ile çiftçiler katıldı.

Programda bir konuşmada bulunan Vali Yardımcısı Helvacı, tarım ve hayvancılığı güçlü olan bir ülkenin sanayisinin de aynı oranda büyüyeceğini vurguladı.

Helvacı, konuşmasında, "Bir ülke tanımlanırken, sanayi devleti mi, tarım ve hayvancılık ülkesi mi? diye tanımlanır ve ifade edilirdi. Tarım ve hayvancılık ülkesi olarak tanımlanan ülkelerin, dünyanın az gelişmiş ülkelerinden oluştuğunu düşünürdünüz. Dünyanın tarım ve hayvancılıkta en güçlü ülkeleri, yine aynı zamanda dünyanın sanayide en gelişmiş ülkeleridir. Türkiye, tohumda her türlü açıdan diğer ülkelere bağlı bir ülke olmaktan çıktı. Devletin doğru politikaları sonucunda Türkiye, dünyada belli tohumların çok güçlü tedarikçisi ve ihraç edici ülkesi haline geldi." ifadelerini kullandı.

Tohumculuk noktasında ciddi mesafeler kaydettiklerini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise Türkiye'nin tohum üretimi açısından 3'üncü sırada yer aldığını söyledi.

Atalar, "Türkiye'de tohum üretimi açısından 3'üncü sırada yer almaktayız. Diyarbakır ilimizde 36 firmayla 335 bin dekar alanda sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu oldukça ciddi rakamlarda bir üretim demektir. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bunun için de yeterli miktarda sertifikalı tohumun kullanılması,  üretilmesi ve çiftçilerimiz tarafından kullanılmasının sağlanması gerekmektedir. 2018 yılı itibariyle bin tonun üzerinde tohumluk üretilerek, İran, Irak, Suriye, Ukrayna ve Moldova'ya tohum ihracatı ilimizden gerçekleştirilmiştir." şeklinde konuştu. (Emrah Deniz, Hamza Adiyaman, Muhammed Said Aksoy - İLKHA)