• DOLAR 32.382
  • EURO 35.077
  • ALTIN 2326.17
  • ...

Mardin'de her yıl olduğu gibi bu yılda yeşil zeytin pazarı kuruldu. Tüm ürünlerde olduğu gibi yeşil zeytindeki fiyat artışı satın alma güçlerini düşürdüğünü belirten vatandaşlar, geçen yıl aldıkları zeytinin yarısını ancak alabildiklerini söylüyorlar.

Mardin'de Kızıltepe Otogar Miting alanında, başta Derik ilçesi olmak üzere Hatay ve Gaziantep'in Nizip ilçesinden getirilen yeşil zeytin pazarında hareketlilik başladı. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan yeşil zeytindeki fiyat artışı satışları da etkiledi.

Alıcılar, fiyat artışı nedeniyle satın alma güçlerinin düştüğünü, bu yüzden geçen yıl aldıklarının yarısını ancak alabildiklerini belirtirken satıcılar ise zamların kendileriyle bir alakasının olmadığını ifade ediyorlar.  

Zeytin almaya geldiklerini belirten İbrahim Çiçek, fiyatların kalitesine göre değiştiğini söyledi.

Zeytin fiyatlarının kalitesine göre 6 ile 18 TL arası değiştiğini söyleyen esnaf Hacı Bekir Damar ise "Bazı müşteriler alıyor bazıları ise fiyat soruyor ama almıyor. Doktorların dediğine göre zeytin sağlık açısından da iyidir." dedi.

"Her sene zeytin alıyoruz"

Hayriye Aydın da "Kilosu 10 TL olan zeytinlerden aldım. Her sene zeytin alıyoruz. 4 aile için toplamda 75 kilo aldık." diye konuştu.

Aldıkları zeytinleri eve götürdükten sonra kırdıklarını, daha sonra birkaç defa suyunu değiştirdiklerini belirten Sıdıka Aydın, tatlandıktan sonra zeytini yemeğe hazır hale getirdiklerini anlattı.

"2 gündür gelip bakıyorum ama almadan geri dönüyorum"

Zeytin fiyatlarının pahalı olduğundan yakınan Hacı Sultan, "Zeytin bakmaya geldim. Beğendim ama pahalı olduğu için almayacağım. Zeytin alınması için bana 200 TL verdiler. Kilosu 17 TL'ye diyorlar. 200 TL ile 10 kilo gelir. Kime yetecek? 9 nüfusuz. 500 TL'ye alınırsa ancak bize yetecek. 2 gündür geliyorum ama almadan eve dönüyorum." diye konuştu.

"Bu yıl fiyatlar çok yüksek"

Her yıl ortalama 50 kilo zeytin aldığını söyleyen Hacı Mehmet Akbay da bu sene fiyatların yüksek olduğunu söyledi. Akbay, "Zeytin almaya geldik ama pahalıdır. Her şey dolara endekslenmiş, dolar yükseldiği için zeytin fiyatı da yükselmiş." dedi.

"Hayat çok pahalandı, geçen yıl 40-50 kilo alan bu yıl 15-20 kilo alıyor"

Zeytin satıcısı Adıl Ok ise şunları söyledi: "Zeytin fiyatları pahalıdır ama gerçeği son 2-3 ay hayatın her alanında her şey pahalandı. Halkın alım gücü çok düştü. Eskiye göre ancak 3'te birini alabiliyor. Geçen sene 40 kilo zeytin alanlar bu sene gelip 15-20 kilo alıyor. Hayat çok pahalandı. Herkes merak ediyor, bu gidişat nereye kadar gidecek? Düzelir mi düzelmez mi merak ediyoruz. Geleceğimiz açısından bir ümit yok. İnşallah büyüklerimiz sesimizi duyar ve çözüm bulurlarsa iyi olur. Çözüm bulunmaz ise hepimizin sonu uçurum olur. 2-3 ayda halk bu duruma düştüyse 6 ay bir yıl sonra ne olacak? Zaten bölgemizde yeteri kadar işsizlik var. Bu bölgeye özellikle istihdam sağlanırsa iyi olur."

Zeytin satıcısı Muzaffer Oral, zeytindeki fiyat artışını verim düşüklüğüne bağladı. Oral, "Zeytin fiyatları geçen yıla göre biraz pahalıdır. İskenderun'da zeytin çok olduğu zaman fiyatı ucuz olur ama bu sene İskenderun'da zeytin hâsılatı az olduğu için fiyat da yükseldi. Tabi Türkiye genelinde her şey pahalanmış. Bu anlamda baktığınız zaman zeytin fiyatları normadır. Geçen sene 12 TL olan zeytin bu sene 18 TL olmuş. Yine de vatandaşın alım gücüne göre zeytin var."

Bazı esnafın hileli zeytin satışı yaptığını ileri süren Oral, böyle yapmanın İslam'a göre haram olduğunu belirtti. Oral, bu seneki zeytinlerde oluşan kurtlanma nedeniyle vatandaşların zeytin almada çekingen davrandıklarını sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)