• DOLAR 32.371
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Trump`tan vatandaşlık için ABD`de doğum yapanlara kötü haber
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Donald Trump, ABD vatandaşı olmayan anne babadan doğan bebeklerin Amerikan toprağında doğum yoluyla vatandaşlık hakkı elde etmeleri uygulamasına son veren bir kararnameyi imzalamayı planlıyor. HBO kanalı üzerinden yayınlanan Axios'a konuşan Başkan Trump şu ifadeleri kullandı:

Bana her zaman bu hakkı iptal etmek için anayasa değişikliği yapılması gerektiği söylendi. Ama gerçek olan şu ki, buna gerek yok.

Bu yasaya göre ABD'de doğan bebekler, ailelerinin vatandaşlıklarına bakılmaksızın ABD vatandaşı olma hakkı kazanıyordu. Diğer yandan, bu yolla vatandaşlığı savunanların, Trump'ın ABD'de doğum yoluyla vatandaşlık elde etmeyi bir kararname ile sona erdirme hakkı olup olmadığı konusunu mahkemeye taşıması bekleniyor.

1868'e dayanıyor

ABD'de doğan çocuklara vatandaşlık verilmesini onaylayan yasa, Kongre tarafından 1868 yılında kabul edilmiş olan ABD Anayasası'nın 14. ek maddesine dayanıyor. İçsavaş sonrası yapılan bu anayasa değişikliği, ABD'de doğmuş herkesi vatandaş kabul ediyor.

Green Card nedir?

Green Card, ABD vatandaşı olmayan kişilerle onların eş ve 21 yaşın altındaki bekar çoçuklarına Amerika Birleşik Devletleri'nde ömür boyu oturma ve çalışma izni veren resmi belge. Green Card, resmi adıyla Permanent Resident Card (Daimi Oturma İzni) kişinin göçmenlik statüsünü gösterir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir