• DOLAR 32.587
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.534
  • ...

Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovası'nda havaların yağışlı geçmesi tarımda verimi arttırırken, çiftçilerin de yüzünü güldürdü. Geçen yıl kurak bir dönemi atladıklarını kaydeden çiftçiler, sonbahar yağmurları sayesinde bereketli bir yılın kendilerini beklediğini söyledi.

Geçen yıl yağmurun yağması ve DEDAŞ ile yaşanan elektrik sorunundan dolayı toprağın çoraklaştığını aktaran çiftçiler, sonbahar yağmurlarıyla toprağın suya doyduğunu belirtti.

 "Toprak suya doydu"

İLKHA'ya konuşan Mardinli çiftçilerden Hasan Yılmaz, sonbaharda yağan yağmurun çok bereketli ve toprağa çok faydalı olduğunu söyledi.

Yılmaz, "Özellikle sonbahar ve nisan ayında yağan yağmur çok faydalı ve bereketlidir. Şu an sonbaharda yağan yağmur tam zamanında yağdı, toprak suya doydu. İnşallah Kış ve İlkbaharımız da yağışlı geçer. Allah-u Teâlâ (Celle Celaluhu) emek verip zahmet gören çiftçilere güzel ve verimli bir mahsul verir. Çiftçiler perişan olmuşlardı, ancak yağan son yağmurla umutları tekrar yeşerdi. Malum gübre ve mazot pahalıdır. Mahsulde verimli olmasa çiftçiler daha çok mağdur oluyor. Allah'tan ümit ediyoruz bol ve bereketli bir mahsul verir, rahmet ve bereketini yağdırır. Geçen yıl çok sıkıntı çektik, kuraklık vardı, elektrik yoktu. Devlet, elektriğimizi kesti, su yoktu. Kızıltepe'ye gidip su getiriyorduk. Ama bu sene çok şükür elektrik de var, yağmur da yağıyor. İnşallah sıkıntı görmeyiz, güzel ve bereketli bir yıl geçeceğini umuyoruz." dedi.

"Sonbahar yağmurunun faydası çok, zararı hiç yok"

Geçen sene yağışın az olmasından dolayı çiftçiler olarak çok sıkıntı çektiklerini ama sonbahar yağmuruyla sezonun geçen seneden daha güzel geçeceği göründüğünü belirten çiftçi Mehmet Cengiz ise şunları söyledi:

"Bu yıl yağış çok güzel ve bol geldi. Sonbahar yağmurunun faydası çok, zararı ise hiç yok. Toprak çok sert olduğu için sürülemiyordu ama yağan yağmurla toprak çok yumuşadı, şimdi çok güzel sürülür. Mısır mahsulü de bu yıl çok verimli görünüyor. Fiyatı da iyi olacağından bahsediliyor, daha kimse biçmemiş, inşallah iyi olacak."

"Geçen yıl çok sıkıntı çektik, inşallah bu sene bereketli geçer"

Çiftçilerden Hamdullah Yılmaz da "Sonbahar yağmuru son derece iyi yağdı. Mısır mahsulü de iyi görünüyor, fiyatı da iyidir. İnşallah yılbaşına kadar biçeceğiz. Geçen sene çok sıkıntı çektik ama inşallah bu sene çok güzel ve yağışlı geçeceği görünüyor. Allah'tan ümit ediyoruz ki bu sene çok güzel geçecek." dedi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)