• DOLAR 32.584
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2429.61
  • ...
Nijerya ordusundan yeni bir "erbain" katliamı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abuja'da Hazreti Hüseyin'nin şehadetinin 40'ıncı günü dolayısıyla "erbain" olarak isimlendirilen anmalara katılan halka, Nijerya ordusu hedef gözetmeden ateş açtı. Katliamda, ilk belirlemelere göre 30 kişi hayatını kaybetti.

Nijerya İslami Hareket Sözcüsü İbrahim Musa, Nijerya askerlerinin önceki gün başkent Abuja'nın yakınlarında düzenlenen "erbain" yürüyüşüne katılanlara ateş açtığını ve saldırı sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yerel kaynaklar ise katliamda hayatını kaybedenlerin sayısının 30'a çıktığını, bunlardan 10'nun Nijerya İslami Hareket mensubu olduğunu aktardı.

Nijerya ordusu benzer katliamları daha önce de yapmıştı

Bu katliam Nijerya ordusunun ilk katliamlarından değil. Nijerya'nın Kaduna eyaletinin Zaria şehrinde 2016 yılının Kasım ayında düzenlenen erbain merasimine yine ordu tarafından saldırı düzenlenmişti.

Nijerya ordusu Erbain merasimi kapsamında yürüyüş gerçekleştiren aralarında yaşlıların, çocukların ve kadınların da bulunduğu topluluğa 3 ayrı noktadan saldırarak uzun namlulu silahlarla rastgele ateş açmıştı.

Bu saldırılarda Nijerya İslami Hareketi'nin bildirdiğine göre, yüzden fazla kişi hayatını kaybetmiş, bir o kadar kişi de yaralanmıştı.

Nijerya ordusu yine 2016 yılının ekim ayında düzenlenen Aşura merasimleri sırasında en az 20 kişiye katletmişti.

Ordu Şeyh Zakzaki'nin evine baskın yaptı

Hatırlanacağı üzere; Nijerya ordusu, 12 Aralık 2015 tarihinde Zaria'da Nijerya İslam Hareketi'ne ait bir mescide saldırmış ardından hareketin lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'nin Zaria şehrindeki evine baskın düzenleyerek birçok Müslüman'ı katletmişti. Olayın ardından ağır yaralan Şeyh Zakzaki ve eşi alıkonularak tutuklanmıştı.

Nijerya İslami Hareketinin amacı nedir?

Nijerya İslami Hareketi her ne kadar Şii bir organizasyon olarak nitelendirilse de hareketin liderleri bu vasıflandırmayı reddediyor. Hareket ayrıca, yapılan bunca katliamlara rağmen hiçbir zaman silahlanmadı.

Nitekim Nijerya İslami Hareketi yöneticilerinden Harun Elbinawi, resmi siteleri üzerinden Nijerya İslami Hareketi'nin amaçlarını ve duruşunu anlatan bir metin kaleme almıştı.

Elbinawi, söz konusu metinde hareketi şöyle tanımlamıştı:

"Şunu belirtmek gerekir ki; Şeyh İbrahim Zakzaki liderliğindeki Nijerya İslami Hareketi (IMN) Nijerya ve Batı Afrika ülkelerinde yer alan Şii bir organizasyon değildir. Şii İslam'ı yaymak İslami Hareket'in hedefleri ve amaçları arasında yer almamaktadır. Hareket, her türlü mezhepçiliği reddetmektedir.

İslami Hareket, her türlü İslami düşünce tarzını kabul etmekte ve Müslümanların kendi istedikleri düşünce tarzını seçmekte özgür olduğuna inanmaktadır.

Hareketin asıl amacı İslami uyanış olan bir harekettir. Ölü ruhları uykudan uyandırmayı, hayal aleminden çıkarıp teyakkuza geçirmeyi amaçlar.

Bu uyanış sadece Müslümanlarla da sınırlı değildir, nitekim İslam'ın mesajı bütün insanlığadır. Hareketin hedef kitlesi bütün insanlıktır. İşte bu nedenle hareket, Hristiyan liderleri bile kendi organizasyonlarına davet eden tek İslami Harekettir.

Günümüzde toplumlarımızda çeşitli akımlar bulunmaktadır. Bu akımlardan birisi insanları, özellikle de gençleri katliamı bir sanata dönüştüren kanlı terör yapılarına yöneltmektedir. Uyanış, insanlık ve barış için büyük tehdit olan bu tür akımların insanların kafasında yer etmesini önler.

Günümüz dünyasında çok çeşitli yönetim biçimleri var, İslami yönetim de bunlardan birisi. İnsanların bu yönetim biçimlerinden herhangi birisini savunmasını engelleyen bir kural ya da kanun bulunmamaktadır. Bu bir tercih meselesidir ve insanların seçme özgürlüğüne izin verilmelidir.

Ben Şiilik'ten önce Müslüman, Müslümanlık'tan önce insanım. Bizler mezhepçiliğin köleleri değiliz, mezhepçilik günümüzde İslam'ın en büyük düşmanlarının elinde oldukça kullanışlı bir silah haline gelmiştir. Bizler kalplerimizi bütün insanlığa açmalıyız. İslam'ın ve İslami uyanışın asıl mesajı budur." (Fırat Arslan- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir