• DOLAR 32.52
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2422.036
  • ...
"Bingöllülerin sağlık alanındaki sıkıntıları devam ediyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Hasta Hakları ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Derneği (BİN-HASAD) Başkanı Değişman, sağlık alanında hazırladıkları raporda Bingöl'deki hastanelerin durumunu değerlendirdi.

Raporda genel olarak hastanelerdeki doktor yetersizliği ve hastanelerde hastaların karşılaştıkları sorunlar ön plana çıktığını ifade eden Değişman, sıkıntı ve çözümlerin yer aldığı bir rapor açıkladı.

Bingöl'deki hastanelerde uzun süre kalan 'Yoğun Bakım Hastaları'nın yakınlarının barınak ve insani ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini dile getiren Değişman, hastanelerde var olan sorunları Şöyle sıraladı:

"Bingöllülerin sağlık alanındaki sıkıntıları devam ediyor"

"Hastanede hizmet sunan hekim ve personelleri seçememe ya da tanıyamama, hizmet sunan personellerin soğuk ve incitici tavırları, film randevu ve sonuçları için verilen uzun süreler, MHRS randevularındaki tutarsızlık ve saatlere uyulmaması, polikliniklerde hizmet sunanlarca gerekli bilgilendirme yapılmaması, yönlendirme eksiklikleri ve yanlışlıkların devamında meydana gelen maddi ve manevi mağduriyetler, tekerlekli sandalye sayısı ve taşıyıcı personel yetersizliği(acil, askom, ve yaşlılar vb için), hastanede genel temizlik yetersizliği, muayene ve tetkikler esnasında mahremiyet ihlali ve içerideki hastalar, sıraya uyulmadan içeri alınan hastalar ve sıradaki düzensizlikler, mesai saatlerine uyulmaması ve personelin yerinde bulunamaması, heyet rapor oranlarında tutarsızlık yönündeki şikâyetler, özellikle cerrahi branşlarda ve kadın hastalıklarında bayan doktor ve sağlık çalışan sayı yetersizliği, diş hastanesinde randevu tarihlerinin uzun ve kullanılan malzemenin kalitesizliği."

"Uzun süre yatan hasta yakınlarının barınma sorunu çözülmeli"

Yeni yapılacak hastanelerin projelerinde özellikle 'Yoğun Bakım Servisleri'nde yatan hastaların yakınlarının çok yüksek maddi ve manevi kayıplarının ve mağduriyetlerinin önlenmesi, izalesi, insani ihtiyaçlarının temini ve tedariki için yer tahsis edilmesi gerektiğini söyleyen Değişman, "Ya da mevcut Devlet Hastanesine yakın bir yerde inşa ederek ve hizmetlerini de gönüllü ve ücretsiz olarak sunmak istediğimiz '' Mini Otel '' projemize ( İki katlı olacak ve lobisi, WC'si, Banyosu, mutfağı, Bay- Bayan yatma odaları bulunacak şekilde planlanmış)  iş adamlarımızın veya ilgili kurumlarımızın katkı sumasını rica ediyoruz." dedi.

"Yeni  'Hasta Hakları Yönetmeliği'' oluşturulmalı'

Değişman, "Kanun koyucu ve düzenleyiciler tarafından, hasta hakları ile ilgili olarak ayrı ayrı bulunan tüm mevzuatlar, bildirgeler, yönetmelikler ve zamanın ihtiyacı gereği olarak yapılması gereken yeni çalışmalar bir araya getirilerek özel, modern, yaptırımı güçlü, anlaşılır, açık, uygulanabilir, caydırıcılığı olan ve tek bir çatı altında toplanan yeni  ''Hasta Hakları Yönetmeliği'' oluşturulmalı. Bu yeni yönetmelikte hasta hakları birimine yapılan başvurularda oluşan mağduriyetlerde veya memnuniyetlerde uygun olarak ceza veya ödülleri gerektirecek usuller açık ve anlaşılır olmalı."

"Hastanede kim, hangi birim, hangi hizmet sunumu, ihlalin kapsamı ne kadar gibi tüm hizmet ve faaliyetler açık yazılarak bu hizmet aşamalarında kim nerede ihlal oluşturmuşsa o ilgili maddeye göre işlem yapılmalı." diyen Değişman, "Başvurular hastanelerde oluşacak hasta hakları kurulunca değerlendirilmeli ilgili açık maddeye göre küçük çaplı suçların cezası uygulanmalı." dedi.

Hastanede yaşanan sorunlara çözüm önerileri

Hastanede yaşan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini sıralayan Değişman,  şunları kaydetti:

"MHRS'den verilen randevunun karşılıksız çıkması halinde hukuka uymayan durum tespit edilirse ilgili kişiden toplam geliri üzerinden binde 20 oranında kesinti yapılır. Ayrıca mağdur olan vatandaşa özel bir saat belirtilerek hizmet sunumu tamamlanır.

Mesai saatinde yerinde bulunmayan personelin tespiti halinde tutulacak tutanak ile ilgili kişinin toplam geliri üzerinde binde 20 oranında kesinti yapılır. Bu durum engelli bir bireye uygulanmışsa Binde Kırk oranında kesinti yapılır. Maaş farkı olanlar hakkında ayrı planlamalar yapılmalı.

Tüm kamu kurumlarında, 50 ve üzeri çalışanı olan tüm özel ve özerk kuruluşlarda (fabrikalar, üniversiteler, milli eğitim, diyanet vb) 'Hasta Hakları Ve Sorumlulukları' eğitimleri zorunlu olmalı veya gönüllü derneklerin 'Hasta Hakları ve Sorumlulukları' ile ilgili vereceği eğitimlerde yer tahsisi sağlanması ve yeteri kadar zaman verilmesi zorunlu olmalı ayrıca ilgili kurumun çalışanlarının ilgili eğitimlere katılımı da yine zorunlu olmalı aksi halde yaptırım uygulanmalı,

 Hastanelerin özellikle poliklinik girişlerinde kıyafetleri ayrı olan danışmanların sayısı artırılarak triaj uygulaması ile bilgilendirme ve yönlendirme yapmalı. Böylece Hastaların ilgisi olmayan branşlarda maddi-manevi mağduriyetinin engellenmesi, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının daha kaliteli hizmet sunarak çalışanlarında mağduriyetinin engellenmesi, tarafların değerli kılınması ve ülke kaynakların israf olunmasının önüne geçilmeli.

Hastanede çalışan tüm personel mutlaka açık görünür, anlaşılır, okunur ve fotoğraflı tanıtıcı yaka veya boyun kartı kullanmalı, (kim doktor, kim hemşire, kim memur belli değil ve muhtemel başvurularda ilgili kişinin tespiti yapılamamakta ya da bir çalışan diğer çalışan adına konuşarak yanlış bilgi vermekte vb) kullanmayanlar hakkında yeni düzenlenecek 'Hasta Hakları Yönetmeliği'nde belirtilecek cezalar uygulanmalı.

 Bayanlar tarafından sıklıkla talep edilen( Genel Cerrah, Cildiye, Jinekolog vb) hekimlere pozitif ayrımcılık uygulanmalı, (İlgili branş uzmanlığını seçenlere ek puan, ek ücret vb) yüksek talep edilen bölgeler için teşvik edici düzenlemeler yapılmalı.

 Bundan sonra yapılacak projelerde özellikle polikliniklerde mahremiyeti ihlal edici durumları gözetilerek 'Hekim- Hasta Mahremiyeti' gözeten giderecek fiziki planlamalar yapılmalı ve mevcut yerlerde 'Hasta - Hekim Mahremiyeti ve İhlalleri' oluşan (özellikle Cerrahi Branşlarda) birimlerde hızlı ve radikal düzenlemeler yapılmalı.

'Hasta Ve Hekim Mağduriyetleri 'ne neden olan 'Sağlık Kurul Günleri' normal mesai dışında, başka bir günde yapılmalı. Her ilde sağlık kurul raporlarını ve haklı - haksız rapor oranlarını kontrol edebilecek bağımsız kurullar oluşturulmalı.

Bir birimde bir kişinin yapabileceği bir işte lüzum olmadığı halde çok sayıda çalış(maya)anlar olduğu için normalde çalışan personellerin moral ve motivasyonu düşmekte, çalışanları da tembelliğe ve bahanelere yöneltmekte bu nedenle kamu kaynakları israf olmakta ve iş gücü normalin çok çok altına düşmektedir. Bunun için gerekli düzenlemeler ile iş tanımları yapılmalı hastalara hizmet için oluşturulacak yeni ve modern işlevsellikler artırılmalı.

Ayrıca 'Hasta Hakları' ile ilgili ortak çalıştaylar yapılarak gerekli, şefkatli, cesur, önleyici ve öncü fikir alıverişlerinin yapılması için kamu yöneticileri, toplumun gönüllü tüm fertleri, sivil toplum kuruluşları ve basının güzide çalışanları ile birlikte bir araya gelebilmelidir."

Değişman, son olarak saygılarımızı arz ile teşekkür eder, hak İhlallerinin olmadığı sağlıklı günlerin temennisiyle konuşmasını sonlandırdı. (Nihat Kanat-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir