• DOLAR 32.537
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2487.574
  • ...
Adıyaman`da "Erbain" günü etkinliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman İmam Hüseyin Kültür Derneği tarafından "erbain" etkinlikleri kapsamında Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin şehit edilişinin anısına lokma dağıtıldı.

Bir parkta düzenlenen "erbain" etkinliğine halk yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşlar evlerinden getirdikleri yiyecek ve içecekleri programdan sorumlu olan görevlilere dağıtmaları için teslim ettiler. Dağıtılan lokmalardan almak için vatandaşlar metrelerce kuyruk oluşturarak sırada bekledi.

Erbain günü ile ilgili bilgi veren İmam Hüseyin Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Alagöz, yapılan etkinlikte herhangi bir mezhep veya meşrep farkı olmadan Hazreti Hüseyin'in sevdasını yüreğinde taşıyan tüm insanların ortak günü olduğunu dile getirdi.

Erbain'in tarihine değinen Alagöz, "Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da, aşura günü şehid edilişinden sonra Hazreti Hüseyin'in çocukları ve esir kalan diğer çocuklar ve kadınlar Yezid'in Sarayına Şam'a götürüldü. Yezid'in sarayından sonra da tekrar halkın galeyana gelmesinden dolayı serbest bırakıldılar. Serbest bırakılanlar Medine'ye dönecek iken Kerbala'ya gittiler. Kırkıncı gün Hazreti Hüseyin'in kabrinin başına gelip oraya vardılar. İmam Hüseyin'in kırkında orada oldular." dedi.

Tıpkı geçmişte olduğu gibi insanların bu gün de Irak'ta Hazreti Hüseyin'in kabrini ziyaret ettiğini, herhangi bir devlet desteği almadan ziyaretçilere ikramlarda bulunulduğunu hatırlatan Alagöz, "Biz de memleketimizde İmam Hüseyin'in 40'ı münasebetiyle bir ikramda bulunalım dedik." diye belirtti.

Alagöz, "Hazreti Hüseyin herkesindir. Kim İmam Hüseyin'i seviyoruz ise Kerbela şehitleri için yüreği yanıyor ise onlar için ikramda bulunabilir. Aslında bu bizim kültürümüzde olan bir şeydir. Bizler sevdiklerimiz öldüğü zaman, Hakk'a yürüdüğü zaman 40'nda ihsanda bulunuruz, lokma yaparız, ikramda bulunuruz.  Garibana, yetime, kimsesizlere, Hazreti Hüseyin için de kendi sevdiklerimiz için yapmış olduğumuz şeyin aynısını yapıyoruz." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş -İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir