• DOLAR 32.359
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2309.021
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) işbirliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı sona erdi. Dört günde 42 ülkeden 22 bin 765 kişinin ziyaret ettiği fuarda, sergilenen 2.500 blok mermerin tamamına yakını satıldı.

Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı, dördüncü yılında da sektöre güç kattı. Toplam değeri 20 milyon doları aşan blok mermerlerin tamamına yakınının alıcı bulduğu fuar, sektörün ihracat kapasitesinin artmasına öncülük etti. Türkiye`nin 33 farklı ilinden 240 firmanın stantlı katılım sağladığı fuarı başta Çin, Hindistan ve Kuzey Afrika bölgesi olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından yabancı alıcılar da ziyaret etti.

“İHRACATA DÖNÜK ÖNEMLİ BİR VİTRİN”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı`nın başarı grafiğini her yıl katladığını söyledi. Dördüncü kez düzenlenen fuarda toplam katılımcı sayısı, sergi alanı, sergilenen blok mermer sayısı ve yabancı ziyaretçi sayısında önemli bir artış yaşandığına dikkati çeken Başkan Burkay, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da fuarda sergilenen blok mermerlerin tamamına yakınının satıldığını belirtti. ‘Fuarımız Bursa mermer ve doğal taş sektörü için ihracata dönük önemli bir vitrin haline geldi` diyen Başkan Burkay, “Sektörümüzün talep ve beklentileri doğrultusunda hayata geçirdiğimiz fuarımız, dört yıl gibi kısa bir sürede marka olmayı başardı. Fuarımıza katılan tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum. Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı gelecek yıllarda da sektörümüzün rekabetçiliğine güç katmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

“42 ÜLKEDEN GELEN 22 BİN 765 PROFESYONEL İLE SEKTÖR TİCARETİNE GÜÇ KATTI”

Başarılı geçen fuarı değerlendiren TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “İlk yılında 550 blok mermerin yer aldığı fuar, dört yılın sonunda 5 kat büyüdü. Tonu 250 dolar ile 4000 dolar arasında değişen ve toplam değeri yaklaşık 20 milyon dolar olan 2.500 blok mermer, 8 ayrı salon ve açık alandan oluşan 60 bin m2 alanda sergilendi. Fuar bu yıl da sektörümüzden tam not aldı.  Katılımcı firmaların en kaliteli ve seçkin ürünlerini sergilediği Türkiye`de konusunda tek ihtisas fuarı,  Çin ve Hindistan başta olmak üzere 42 ülkeden ve yurt içinden ise 41 şehirden gelen 22 bin 765 profesyonel tarafından ziyaret edildi.  Sergilenen blok mermerlerin neredeyse tamamına yakının ilk 2 günde satıldığı fuar, uluslararası niteliği ile yurt dışında bilinirliğini yükselterek marka değerini güçlendirmeye devam ediyor.  Kıtalar arası köprüyü kuran Bursa Blok Mermer Fuarı süresince, Ticaret Bakanlığı, BTSO, Uludağ İhracatçı Birlikleri ve Tüyap Yurt Dışı ofisleri organizasyonu ile sektör ticaretinin hareketli olduğu Çin ve Hindistan başta olmak üzere 42 ülkeden gelen alım heyetleri, yurt içinden ise 42 şehirden gelen profesyonel ziyaretçi ağırlandı. Dördüncü yılında olmasına rağmen sektörde ses getiren fuar, oluşturduğu iş hacmi ile sektör ihracatına ve rekabetçiliğine güç kattı.” diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ SENE REZERVASYONLARI ŞİMDİDEN YAPILDI

Türkiye`nin önde gelen blok üreticilerinden oluşan katılımcı firmaların fuardan memnun olarak ayrıldığını söyleyen Ersözlü, “Önümüzdeki yıl 23 – 26 Ekim 2019 tarihleri arasında 5. kez sektörü bir araya getirecek fuara, sektör temsilcilerimiz şimdiden ön rezervasyonlarını yaptırdı. Fuarcılık konusunda Bursa`ya değer katan BTSO`ya; desteklerinden dolayı MADSİAD`a ve fuara katılan firmalarımıza teşekkür ederim.” dedi.

YABANCI ZİYARETÇİ İLGİSİ

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, Blok Mermer Fuarı`nın dünyada ilk kez Bursa`da düzenlendiğini söyledi. Fuar sayesinde Türkiye`nin mermer ve doğal taş sektöründeki potansiyelinin tüm dünyaya tanıtıldığını belirten Efendioğlu, “Fuarımız her yıl büyüyor. Fuardaki büyüme firmalarımızın ihracatlarına da olumlu yansıyor. Fuarda sergilenen farklı renk ve desenlerdeki blok mermerlerimiz yabancı alıcılardan büyük rağbet gördü. Büyük ölçüde satışları gerçekleştirildi. Hem Bursa hem de ülkemiz adına oldukça faydalı bir organizasyon oldu.” diye konuştu.

4. Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı, Ticaret Bakanlığı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Uludağ İhraracatçı Birlikleri ve Tüyap Yurt Dışı Ofisleri organizasyonu ile Çin ve Hindistan başta olmak üzere Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Endonezya, Filistin, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, İsrail, İtalya, Karadağ, Kanada, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuzay Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuveyt, Libya, Lübnan, Makedonya, Mısır, Nepal, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen ve Yunanistan`dan gelen alım heyetlerini ağırladı.