• DOLAR 32.412
  • EURO 35.286
  • ALTIN 2324.498
  • ...

Gaziantep'te "Çiftçiyi Destekleme" programı kapsamında Oğuzeli ilçesindeki çiftçilere buğday ve arpa tohumu dağıtıldı. Buğday ve arpa tohumu dağıtımına devam eden Büyükşehir Belediyesi, Karkamış, Yavuzeli, Araban, Nurdağı, İslahiye ve Şehitkâmil ilçelerinin ardından Oğuzeli ilçesindeki çiftçilere de buğday ve arpa tohumu dağıttı.

Tohum dağıtımı için Oğuzeli'ndeki Büyükşehir Parkı'nda tören düzenlendi. Tören de çiftçilere hitaben bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, artık yeni bir dünya düzenin oluştuğunu, bu düzende madenlerin, petrollerin ve akaryakıtların biteceğini, toprak ve suyun bir güç olacağını söyledi.

"Toprak ve su güçtür"

Bunların bitmesi ile geriye toprak ve suyun kalacağına işaret eden Şahin, "eğer kim toprağını daha iyi işlerse, kim çiftçisine daha iyi bakarsa ve kim suyunu daha iyi kullanırsa geleceğin egemen medeniyeti de onların olacak. Geçmiş de bize bunu gösteriyor. Üç döneme hükmeden Osmanlı Devletinin de nasıl bir sistem kurduğunu ve toprağı boşlamadığını görüyoruz. Ne zaman ki o sistemde zayıflama oluyor, o zaman Osmanlı güç kaybediyor. O yüzden toprak ve su güçtür." dedi.

Oğuzeli'nin tarihi ve geçmişiyle değerli bir ilçe olduğunu söyleyen Şahin, bu açıdan da Oğuzeli ilçesinin suyunun ve toprağının çok bereketli olduğunu ifade etti.

Suriye'de yaşananlardan dolayı Gaziantep'e gelen 500 bin mültecinin sorunları ile uğraştıklarını ifade eden Şahin, hem mültecileri hem de kendi vatandaşını mağdur etmeden hizmet vermeye çalıştıklarını belirtti.

Bu durum bir arada götürmenin zorluklarını dile getiren Şahin, bu durumda "Şikayet etme çare bul ve bardağın boş tarafını doldur" felsefesiyle hareket ettiklerini ve zorlu süreci yürüttüklerini anlattı.

İstanbul Melen Projesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük su projesini Gaziantep'te yaptıklarını belirten Şahin, Kuzey Antep Projesi'nin ise TOKİ'nin en büyük konut projesi olduğunu belirtti.

Oğuzeli'nin içinden geçen ancak kirli su akan Sacır Deresi'ni ıslah çalışmalarının sonuna gelindiğini de müjdeleyen Şahin, buraya 120 milyon TL harcama yaptıklarını belirterek, bir ay içinde Sacır Deresi'nin tamamının arıtılacağını söyleyerek, şunları söyledi:

"Şu anda Türkiye'de bu kadar büyüklükte bir arıtma yoktur ve burası aslında Sacır Deresi'nin arıtması değil Gaziantep'in arıtmasıdır. Çünkü dereyi boydan boya arıtıyor. Bunun Oğuzeli için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Veysel Eroğlu'nu bakan iken Sacır'ın başına getirdik ve bu kirli suların nasıl ceviz ağaçlarını kuruttuğunu gösterdik. Ama o zaman büyükşehir yasası olmadığı için çok fazla da bir şeyler yapamadık. Ama biz her şeyin para olmadığını ve kıt kanaatlerle buraya bu sistemi getirmeye karar verdik. İnşallah bir ay sonra bu sistemimiz devreye girecek."

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise bir ay önce başlattıkları bu tohumluk dağıtımını bugün Oğuzeli'nde tamamladıklarını belirtti.

80 bin dönüm araziye bin 670 ton tohumluk dağıttıklarını ifade eden Yılmaz, en az 40 bin ton mahsul beklediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Özer çiftçiler adına Şahin'e bir plaket takdim etti. Daha sonra programda bulunan çiftçilere tohumlukları dağıtıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)