• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Rusya Suud`un şeffaf olduğunu düşünüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haberyorum Mustafa Karakaş

Cemal Kaşıkçı cinayetinde Suud Yönetimine eleştirel yaklaşmayan iki ülkeden biri Rusya oldu. Trump Yönetimindeki emperyalist ABD bu ülkedeki çıkarlarından dolayı Kaşıkçı cinayetinde zikzak çizen bir politika yürüttüğü halde kamuoyu, Trump`un bu konuda Prens Selman`dan yana olduğunu, iç politikadan kaynaklı olarak bazen Suud`u bu konuda eleştirse de en nihayetinde bölgesel müttefikini zorlamayacağı konusunda hemfikir.

Kaşıkçı cinayetinde Fransa-Almanya ve İngiltere daha çok sürecin netleşmesinden yana pozisyon alırken ve Krallık rejimini ambargo ile tehdit ederken Ruslar ilginç bir şekilde bu konuda Suud Kraliyetine güvendiklerini, sürecin şeffaf bir şekilde yürütüleceğine dair güvenlerini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Kral Selman ve Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sonrasında gazetecilerin sorularına yanıtlayarak şunları söyledi: “Rusya`nın bu konudaki tutumu açık. Başkan Putin bunu çok net bir şekilde dile getirdi. Suudi liderliğinin cinayeti kınayan ve suçlulardan hesap sorulacağını vurgulayan açıklamalarını dinledik. Geriye soruşturma meselesi kalıyor. Suudi Arabistan liderliği de zaten bu soruşturma için çalışıyor. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz.” Peskov, Suudi liderliğinin ifadelerinden şüphe duymak için herhangi bir dayanağın olmadığının altını çizdi. Gazetecilerden birinin “Suudi hikayesinden” şüphelenme olasılığı hakkındaki sorusuna şiddetle karşı çıkarak, “bu sorunun yersiz olduğunu düşünüyorum” diyerek, Moskova`nın Suudi liderliğinin açıklamalarına olan tam güvenini vurguladı. Ayrıca, “Suudi Arabistan Kralı tarafından yayınlanan resmi bir bildiri var. Yine Veliaht Prens tarafından yayınlanan resmi bir bildiri de var. Bu açıklamalardan şüphelenmek için ilkesel olarak hiçbir dayanak yok” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova`da yaptığı açıklamada, Moskova`nın Riyad`ın Kaşıkçı davasıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütme niyetine olan güvenini ifade etmişti.

Bölgesel düzlemde ABD`ye yakın duran ve Suriye sahasında Rusya ile karşı yerlerde konumlanan Suud`un, Rusya`dan gördüğü bu destek ileriki günlerde bir Rusya-Suud yakınlaşmasına mı neden olur yoksa Suud Kraliyet ailesi Rusya`dan yüklü miktarda silah mı alır bilinmez. Bilinen o ki Kaşık çe meselesinden dolayı Suud daha pek çok ülkeyi ikna etmek için parayı silah olarak kullanmak zorunda kalacaktır.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir