• DOLAR 32.592
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2504.318
  • ...
İbrahim Kalın`dan "dörtlü zirve" açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve merkezi Mardin'de bulunan Kadim Akademinin koordinesinde gerçekleştirilen Diyarbakır Tarih, Toplum ve Ekonomi Kongresi'nin açılışı düzenlendi.

Kongrenin açılışını yapmak üzere Diyarbakır'a gelen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cegerxwin Kültür Merkezi'nde katılımcılara hitap etti.

Yarın Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa'nın katılımıyla Suriye konusunun ele alınacağı "dörtlü zirve" gerçekleştireceklerini bildiren Kalın, söz konusu zirveyi önemsediklerini söyledi.

Kalın, "Özellikle sayın cumhurbaşkanımızın girişimleriyle yapılan İdlib Mutabakatı sonrasında Suriye'de siyasi süreç hem sahada hem de diplomatik çerçevede yeni bir evreye girdi. Yarın hem İdlib Mutabakatı hem siyasi ve diplomatik süreçlerin takibi hem sahada yaşanan gelişmeler, mülteciler, insani yardımların ulaştırılması, anayasa komisyonunun kurulması ve siyasi geçiş sürecinin sağlanmasıyla ilgili kapsamlı konuların ele alınacağı bir zirve yapılacak. Bu zirvede bizim öncelikli amacımız, 'Suriye'de çözümün askeri değil, siyasi olduğu' ilkesinden hareketle 'Acaba yeni ne tür formüller üretebiliriz?' konuları üzerinde durmak olacak. Bu çerçevede sayın cumhurbaşkanımızın, İdlib Mutabakatı'nın muhafaza edilmesi ve özellikle rejim kaynaklı ihlallerin önlenmesi yönünde değerlendirmeleri olacak. Yarınki zirve, aslında Astana grubunda bulunan garantör ülkelerle küçük grup diye bilinen Almanya ve Fransa'nın içinde yer aldığı grubun ilk defa bir araya geldiği bir zirve de olacak. Bu yönüyle hem Astana hem Cenevre hem Birleşmiş Milletler (BM) hem de küçük grup girişimlerini bir araya getiren önemli bir zirve olacak." dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura'nın da zirveye davet edildiğini kaydeden Kalın, şunları söyledi: "Kendisi de orada bir sunum yapacak. Şu ana kadar yürüttüğü çalışmalarda geldiği son nokta hakkında liderlere bilgi verecek. Tabi, bu zirveden en önemli somut beklentimiz, siyasi çözüm yolunda atılacak adımların netleştirilmesi, yol haritasının belirlenmesi olacak. Özellikle anayasa komisyonunun kurulması, Suriye'nin yeni anayasasını yazacak bu yapının oluşturulması da bu zirveden önemli beklentilerimizden bir tanesi." (Hamza Adiyaman, Muhammed Said Aksoy - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir