• DOLAR 32.55
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2428.836
  • ...
Tarihte Bugün: Fethi Şikaki`nin Şehadeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1461- Trabzon İmparatorluğu, Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı güçlerine teslim oldu.

1922- Lozan Konferansı'nın hemen öncesinde, Dış İşleri Bakanlığı`ndan ayrılan Yusuf Kemal Tengirşenk`in yerine, İsmet İnönü getirildi.

1924- Ordu komutanlarının politika ile uğraşmalarından doğan siyasi buhranın yoğunlaşması üzerine Kazım Karabekir, Birinci Ordu Müfettişliğinden ayrılmak zorunda bırakıldı; artık milletvekili olarak çalışacağını bildirdi.

1947- Irak'taki İngiliz askeri işgali sona erdi.

1961- Cemal Gürsel Cumhurbaşkanı seçildi.

1975- Enver Sedat, ABD 'ye resmi ziyarette bulunan ilk Mısır Devlet Başkanı oldu. Başa geçtiği günden beri Batı ile işbirliği içerisinde Siyonist İsrail ile barışık ve tavizkar bir politika izleyen Enver Sedat daha sonra Mısır İslami Hareketi tarafından cezalandırılacak, Halid İslambuli ve arkadaşları resmi bir tören esnasında Enver Sedat`ı öldürmeyi başaracaklardı.

1975- Genel nüfus sayımı yapıldı. Türkiye'nin nüfusu 40.347.719 kişi.

1984- Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir bakan azledildi. Maliye ve Gümrük Bakanı Vural Arıkan, istifa etmeyince, Başbakan Turgut Özal`ın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alındı.

1994- Ürdün ile Siyonist İsrail arasındaki 46 yıllık savaşa son veren tarihi barış anlaşması; iki ülke arasındaki sınırda, 5 bin kişinin katıldığı gösterişli bir törenle imzalandı. Bu aslında iki tarafın karşılıklı şartlarla imzaladığı bir antlaşmadan çok, Ürdün`ün siyonist israile teslim olduğunun belgesiydi.

1995- İslami Cihad lideri Fethi Şikaki, Malta'daki otelinde Mossad ajanları tarafından şehid edildi. Filistin İslami Cihad Hareketinin lideri Dr. Fethi Şikaki, Libyadaki Filistinlilerin sınır dışı edilmesi işleminin durdurulması için Kaddafi ile görüşmede bulunmak üzere gittiği Libya`dan dönerken uğradığı Malta adasında, 26 Ekim 1995 tarihinde, İsrail rejiminin cinayet şebekesi MOSSAD`ın paralı katilleri tarafından şehid edildi. Dr. Fethi Şikaki 1951de Gazze`nin Refah mülteci kampında, Remle`den buraya iltica etmiş olan bir Filistinli ailede dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimi doğum yeri olan Refah`ta tamamladıktan sonra Beir Zeit Üniversitesinde öğrenim gördü. Kudüs`te dört yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Mısırın Zekâzik Üniversitesinde tıp öğrenimi gördü. 1980`de buradan mezun olarak Kudüse döndü ve doktor olarak çalışmaya başladı. 1983`te işgal yönetimi tarafından tutuklandı ve bir yıl hapiste kaldı. 1986`da bazı arkadaşlarıyla birlikte İslami Cihad Hareketinin kaynağını oluşturan Filistin`in Kurtuluşu İçin İslami Cephe`yi kurdu. Daha önce İslami anlayışları dolayısıyla el-Fetih`ten ayrılan bazı gruplar da bu cepheye katıldılar. Filistin İslâmi Cihad Hareketi, Dr. Fethi Şikaki`nin şehid edilmesi olayıyla ilgili olarak yayınladığı bildiride saldırının siyonist İsrail rejiminin cinayet şebekesi tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekerek: Saldırganlardan intikamımızı mutlaka alacağız. Canilerin ayaklarının altına ateş sereceğiz. İktidarını hain pusular ve korkakça cinayetler üzerine oturtan siyonist zalimlerin saltanatlarına mutlaka son vereceğiz. Onları yaptıklarına pişman edeceğiz denildi.

Fethi Şikaki tüm dünya halklarının İslami mücadelelerine hem hayatıyla hem şehadetiyle örneklik teşkil etmiş öncü bir şahsiyet olarak İslam tarihindeki mümtaz yerini almıştır.

1995- Kapatılmış olan Demokrasi Partisi (DEP) davası karara bağlandı. Yargıtay Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın 15'er yıl, Mahmut Alınak ve Sırrı Sakık'ın 3'er yıl 6'şar ay hapis cezasını onayladı. Cezaları bozulan Ahmet Türk ve Sedat Yurttaş tahliye edildi.

2002- Moskova tiyatrosunda üç gündür süren rehin alma eylemi, Rus özel güçlerinin (Spetsnaz) saldırısı sonucu yaklaşık 50 Çeçen 118 rehinenin ölümüne neden olan operasyonla sona erdi.

2008- Türk Hava Yolları, 1991 Körfez Savaşı'nda durdurduğu Bağdat seferlerine 17 yıl aradan sonra tekrar başladı ve THY uçağı, uluslararası Bağdat Havaalanı'na indi

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir