• DOLAR 32.543
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2428.438
  • ...
Powerbank patladı ev yandı!  Bu cihazları nasıl kullanmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ ÖZEL

Sarıhamzalı Mahallesi'nde yaşayan Ali Rıza Erkmen, powerbank olarak da bilinen şarj cihazını gece prize taktıktan sonra uyudu.

Sabaha karşı dolan ve prizden çıkarılmayan cihazın patlaması sonucu evde yangın çıktı.

Ev sahibi ve komşularının durumu bildirmesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi.

Adana Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürdü.

Olay, şarj cihazının bırakıldığı koltuk ve prizde hasara yol açtı.

Ne yazık ki taşınabilir şarj cihazlarının(powerbank) sebep olduğu patlama, yangın ve diğer olaylar Seyhan`da ki bu olayla sınırlı değil.

POWEBANK`LER DOĞRU KULLANILMADIĞI ZAMAN YARARDAN ÇOK ZARAR VEREBİLİR

Yoğun bir şekilde cep telefonu kullanan insanların genel ortak şikayeti; şarjın çabuk bitmesi. Telefonda sürekli oyun oynamak, internet kullanan uygulamalarda uzun süre vakit geçirmek telefon bataryalarının çabuk bitmesine neden oluyor. Yüksek enerji tüketimi gerektiren işlemlerle gün içerisinde şarjı yetmeyen kullanıcılar Powerbank ile çözüm bulduklarını düşünebilirler.

Yanınızda bulundurduğunuz bir powerbank, özellikle evden çıktığınız veya prize ulaşamadığınız zamanlarda son derece kullanışlı olabilir. Powerbank`ler, cihazlarınızın şarj edilmesini sağlaması açısından büyük bir kolaylık sunabilir.  Ancak Powebank`ler doğru kullanılmadığı zaman yarardan çok zarar verebilir.

YAN SANAYİ POWERBANK ÜRÜNLERİNE DİKKAT

Cep telefonu teknik servisleri, acil durumlarda kısa süreli kullanılan Powerbank`lerin faydalı olacağını fakat daimi olarak kullanılan cihazlarda yüksek oranda arıza verme ihtimali olduğunu söylüyor. Arıza vermesi durumunda Powerbank`lerin patlamalara yol açtığı biliniyor. Bununla birlikte Powerbank`lerin orijinallerinden çok yan sanayi ürünler tercih ediliyor. Bu da ciddi oranda bir tehlikenin söz konusu olduğunu gösteriyor.

Telefoncu ve teknik servisler bu tip korsan Powebank`leri asla tavsiye etmiyor. Şarjınızın bittiğinde priz veya şarj aleti aramak yerine Powerbank kullanımını arttırmak ve sürekli olarak Powerbank kullanmak 10 amperlik enerjiyle sizi daimi olarak yüz yüze getirir. Yüksek amperle etkileşimde bulunmak geri dönüşü olmayan tehlikelere davetiye çıkarmaktadır.

10 AMPERİN GÜCÜ BİR İNSANI ÖLDÜREBİLİR

Teknik olarak 10 bin mili amper, 10 ampere denk gelmektedir. 1 amperlik bir güce maruz kaldığınızda dahi vücudunuzda hasarlar meydana gelebilirken bunun 10 katı güçte akıma maruz kalmak, geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurarak ölüme neden olabiliyor. Telefonda veya Powerbank`te meydana gelebilecek en ufak bir arızada patlama tehlikesi bulunan yan sanayi ürünler ciddi oranda tehdit oluşturuyor.

Powerbank almak isteyenler genellikle en yüksek amper değerine sahip olan ürünleri tercih ediyorlar. Fakat karşı karşıya oldukları tehlikenin farkında değiller. Powerbank`ler genellikle cepte veya çantada telefona bağlı olarak taşınıyor. Bu durumda patlama esnasında vücuda yakın yerlerde ciddi hasarlar oluşuyor. Orijinal Powerbank kullanımı sırasında meydana gelebilecek hasarlarda insanların zarar görmemesi için üreticiler ürünleri özel olarak üretmektedirler. Cihazın iç aksanın kalitesi, kaplama malzemesi, ısıya dayanıklı iç demir aksanlar kullanılarak olası tehlikelerin tedbiri alınmaya çalışılmaktadır. Ancak bunlar dahi yeterli değildir. Buna rağmen yan sanayi ürünlerde orijinalleri kadar insan sağlığı düşünülerek üretim yapılmadığından direkt olarak ölümle burun buruna olduğunuzu belirtmek gerekiyor.

TELEFON BATARYASINDAN ÇOK DAHA ETKİLİ

Yan sanayi Powerbank`leri inceleyen teknik servisler içinde hiçbir korumanın bulunmadığını belirtiyorlar. Günümüzde telefonların kendi bataryaları dahi patlayabilmektedir. Son zamanlarda ünlü üretici markalardan olan Samsung cihazlarının dahi patlamayla ne kadar etkili bir hasara yol açtığı defalarca gözler önüne serilmişken telefon bataryasından çok daha etkili olan Powerbank`lerin ne kadar büyük çaplı bir patlamaya sebep olacağını tahmin etmek çok da zor değil.

POWERBANK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İhtiyacınızın dışında daha yüksek kapasiteli ürünlere yönelmeyin. Telefonunuzun kapasitesine göre ürün tercih etmelisiniz. Kullandığınız telefonun bataryası 2500-3500 mAh aralığındaysa en az 6000 – 7000 mAh seviyesinde taşınabilir şarj cihazı tercih etmeniz gerekiyor.

Yan sanayi Çin mallarından korsan ürünlerden kesinlikle uzak durun.

Taşınabilir batarya çıkışının amper değerlerine dikkat edin. 1 amperlik bir şarj cihazı, 2500 mAh`lik bir bataryayı 2 saat civarında şarj edebiliyor. Ancak 2 amper çıkışlı bir Powerbank aldığınızda bu süreyi 45 ile 60 dakika arasında düşürebilirsiniz.

Powerbank`te birden fazla telefon şarj edecekseniz orijinal olarak birden fazla çıkışı olan ve her çıkıştan aynı amper değerinde güç veren Powerbank`ler satın alın.

Cihazın şarj miktarını tespit edebilmek adına LED ışık göstergesi olan Powerbank`ler tercih edin.

Telefonunuzu şarj ederken kendisi de şarj olabilen Powerbank ürünlerini tercih edin. Böylece Powerbank`i prize takarak hem telefonunuzu hem de taşınabilir bataryanızı şarj edebilirsiniz.

Acil durumlar hariç Powerbank kullanımı hayatın merkezine oturtulmamalı, sadece ihtiyaç duyulduğunda veya acil durumlarda geçici olarak tercih edilmelidir.

POWERBANK NASIL ŞARJ EDİLİR?

1-)Powerbank`i Prize Takın

Powerbank`in ne zaman şarj edilmesi gerektiğini görmek için LED ışıklarını kontrol edin. Powerbank gerekli gereksiz her zaman şarj edilirse, batarya ömrü kısalabilir. Çoğu powerbank`in yan tarafında dört LED ışığı vardır. Pil azaldığında ışıklar sönecektir. Powerbank`i şarj etmek için 1 veya 2 ışık kalana kadar bekleyin. Sona doğru yanan bir veya iki ışık kaldıysa, powerbank`in ara kablosunu takın. Ara kablonun diğer ucunu USB girişli bir adaptöre takın. Adaptörü prize takın ve şarj edilmesi için bekleyin. Eğer prize takacak bir adaptörünüz yoksa ara kablonun USB ucunu bilgisayarın USB girişine takıp powerbank`i şarj edebilirsiniz.

2-)Powerbank`in Şarj Edilmesini Bekleyin

Şarj etme süresini öğrenmek için powerbank`in kullanım talimatlarına bakın. Powerbank`i olması gerekenden daha uzun süre şarj etmemelisiniz. Kullanım talimatları, şarj işleminin ne kadar süreceğini size gösterecektir. Çoğu powerbank 1 ila 2 saat içinde şarj edilebilir.

3-)Powerbank`in Kablosunu Prizden Çıkarın

Powerbank şarj edildiğinde prizle bağlantıyı tamamen kesin. Şarj edilirken belirli aralıklarla powerbank`i kontrol edin. Tüm LED ışıklar yanar yanmaz şarj cihazınızın fişini çekin. LED ışıkları çalışmıyorsa, tahmini şarj süresi geçtikten sonra şarj cihazınızın fişini çekin.

4-)Powerbank`in Şarj Edip Etmediğini Kontrol Edin

Powerbank`in doğru şekilde şarj edildiğinden emin olmak için kontrol edin. Powerbank`i şarj ettikten sonra bir USB kablosu kullanarak elektronik cihazlarınızdan birini powerbank`e bağlayın. Powerbank doğru şarj edilmişse, cihazın şarjı dolmaya başlayacaktır. Powerbankiniz şarj edilmemişse başka bir prize takmayı deneyin. Eğer hala aynı sorun devam ediyorsa, bozulmuş olabilir. Üretici firmaya başvurmanızda yarar vardır.

DAHA VERİMLİ VE UZUN ÖMÜRLÜ POWERBANK KULLANIMI

Powerbank`i şarj etmek için çoğunlukla prizleri kullanın. Çünkü prizler, bir laptop veya masaüstü bilgisayardan daha hızlı şarj edebilirler.

Powerbank`i aşırı şarj etmekten kaçının. Prizde çok uzun süre takılı bırakmamaya dikkat edin. Cihazı saatlerce şarj etmek, batarya ömrünü azaltabildiği gibi anlattığımız olayda olduğu gibi aşırı ısınma sonucu patlamalara da sebep olabilmekte.

Elektronik cihazınızı ve powerbank`i aynı anda şarj edin. Powerbank şarj olurken, powerbank ile şarj ettiğiniz tüm elektronik cihazları prize takın. Elektronik cihazlarınızı powerbank ile aynı anda şarj ederseniz, şarj olduktan hemen sonra powerbank kullanmanız gerekmez. Bu işlem pil ömrünü artıracaktır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir