• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
"Bitlisli bir ilim ve bilim adamı olarak Prof. Dr. Fuat Sezgin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından, Rahva Yerleşkesi Merkezi Konferans Salonu'nda "Bitlisli bir ilim ve bilim adamı olarak Prof. Dr. Fuat Sezgin" konulu panel düzenlendi. Panele Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Barca, Öğretim Görevlisi M. Zahid Kuldaş ve Öğretim Görevlisi Naci Özsoy panelist olarak katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılını "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" ilan etmesinin ardından Bitlis Eren Üniversitesi tarafından düzenlenen panele öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Programa Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabir Rüstemli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, kurum amirleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabir Rüstemli katılımcılara teşekkür etti.

"Memleketimiz adeta bir ulu çınarını, bir ulu değerini kaybetti"

Günün anlam ve önemine binaen konuşan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, 2019 yılının "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" ilan edilmesinin ardından, Bitlis Eren Üniversitesi ve öğrencileriyle birlikte dolu dolu yaşayacaklarını söyledi.

Ustaoğlu, "Üniversitemizin bugün organize ettiği, ilimizin yetiştirmiş olduğu kıymetli hoca için yapılan paneli çok önemli buluyoruz. Memleketimiz adeta bir ulu çınarını, bir ulu değerini kaybetti. Biz istedik ki onun doğduğu, büyüdüğü bu topraklarda onun doğum günü anısına, bilgi sahibi olalım. İnşallah onun bıraktığı yerden yeni Fuat Sezgin'ler yetişsin istiyoruz. Onun adına okullarımızda da hocalarımız program yaparak, toplumumuzun her kesimince tanınması adına çok önemli olacaktır." dedi.

"Bitlis, kadim tarihinde çok kıymetli bilim adamları yetiştirerek bu halkın hizmetine sunmuştur"

"Bu topraklar önemli topraklardır. Bitlis kadim tarihinde çok kıymetli bilim adamları yetiştirmiş, bu memlekete, bu millete, bu milletin hizmetine sunmuş önemli bir bölgedir." diyen Ustaoğlu, şunları söyledi: "Şemsi Bitlisi, İdris-i Bitlisi, Şükr-i Bitlisi, Fuat Sezgin, Said-i Nursi hazretleri gibi çok önemli şahsiyetleri yetiştirmiştir. Bu topraklar, ilim ve irfanın yüzyıllarca merkezliğini yapmış bir yerdir. Bu anlamda da son kıymetli değerimiz Fuat Sezgin hocamız da son yüzyıla damgasını vurmuş, ilim adına çok önemli hizmetler yapmış. Doğrusu kendisini yakinen tanımamanın mahcubiyetini yaşıyorum.  Yaşamının büyük bir bölümünü yurt dışında geçirmiş bir ilim adamı. 1960 yılında Almanya'ya giden bir hocamız. 1940'lı yıllarda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Alman Profesör Helmut Ritter ile tanışıyor ve onun yanında yetişiyor. İdealist bir eğitim süreci geçiriyor. Günde 17 saat çalışan idealist bir hocamız. Helmut Ritter ile karşılaştığında hoca 'Günde kaç saat ders çalışacaksın?' deyince 13-14 saat diyor. Ritter 'Ben 24 saat çalışırım' der. 17 saatte anlaşırlar. Sürekli çalışan birisidir. Gecenin geç saatlerine kadar ilim için çalışan çok kıymetli bir hocamızdır. 60'ın üzerinde ülke gezmiş, yüzbinlerce eser incelemiştir. 2019 yılının da Prof. Dr. Fuat Sezgin' yılı ilan edilmesinin ardından Bitlis Eren Üniversitesi ve öğrencilerimizle birlikte dolu dolu yaşayacağız."

"Batı medeniyeti İslam medeniyetinin çocuğudur"

Programda bir konuşma yapan Sosyal İlimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Özdemir ise  Fuat Sezgin hocanın hayatını İslam medeniyetinin büyüklüğünü anlatmaya adadığını belirtti.

Konuşmasında Özdemir, "Fuat hocamızın deyimiyle, 'Batı medeniyeti İslam medeniyetinin çocuğudur.' Bunu sadece söylemekle kalmaz, adeta hayatının İslam medeniyetinin büyüklüğünü anlatmaya adar. Fuat Sezgin denilince onu tanıyan herkesin yüzünde bir heyecan belirmesinin sebebi, aslında kaybettiğimiz ve aradığımızı umudun kendisi olduğu içindir. İslam'ın ilk asırlarında bilim ve fen konusunda ilerlemiş birçok İslam bilgini bulunmaktaydı. Bilim, astronomi, fizik, tıp, kimya, matematik, cebir, coğrafya gibi alanlarda çalışmalarını yürüten alimler birçok icada imza attılar. Bugün her ne kadar İslam âleminin içinde bulunduğu keşmekeşlik bilimden ve medeniyetten uzak görüntüsü, İslam dininin kendisine ve dolayısıyla Müslüman olmamıza bağlanıyor olsa da bunun sebebi tamamen sosyolojiktir. İslam tarihindeki bilim adamı sayısı, batılı bilim adamı sayısından daha fazladır. Ancak günümüzde biz hep batılı bilim adamlarını ve onların yaptıklarını konuşuruz. Çünkü onlar kendilerini ve yaptıklarını daha iyi pazarlamışlardır. Dünya her daim onların icatlarıyla çalkalanırken, aslında bugünkü bilimin temeli Fuat Sezgin hocamızın da çalışmalarıyla ispat ettiği gibi, Müslüman bilim adamları tarafından atılmıştır. Bu sebeple bunları bilmemiz tanımamız ve dünyaya anlatmamız hepimizin boynunun borcudur." diye konuştu.

İzletilen Prof. Dr. Fuat Sezgin belgeselinin ardından, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Barca, "Fuat Sezgin Hoca ve İslami İlimlerin Hazinelerinin Anahtarı GAS adlı Eser", Öğretim Görevlisi M. Zahid Kuldaş "Fuat Sezgin'in Arapça'yı öğrenme serüveni" ve Öğretim Görevlisi Naci Özsoy, "Fuat Sezgin ve İslami İlimlerde genç nesilleri inşası" konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Program panelistlere plaket verilmesinin ardından sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA) 


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir