• DOLAR 32.521
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2419.856
  • ...
Çiftçiler standartlara uymayan hibe hayvanları kabul etmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, Genç Çiftçi Projesi kapsamında hibe edilen danalar, çiftçiler tarafından kabul edilmedi. Hayvanların sözleşmeye aykırı olarak cılız ve piyasa fiyatının çok altında olduğunu belirten çiftçiler, durumun düzeltilmesi talebinde bulundu.

Genç Çiftçi Projesi kapsamında TİGEM tarafından Kızıltepe hayvan pazarında 25 genç çiftçiye teslim edilmek üzere 3 TIR'la getirilen 125 dana, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon ile yetiştiriciler tarafından kontrol edildi.

Hayvanların proje şartnamesi ve hayvan alım sözleşmesi standartlarına uygun olmadığı, hayvanların çok zayıf ve cılız olduğu ve ırk özelliği taşımadığı gerekçesiyle tutanak tutulup teslim alınmadı.

Tarım İlçe Komisyonunun tutanak tutması, çiftçilerin de danaları teslim almaması nedeniyle hibe edilen hayvanlar geri gönderildi.

"Danaların özelliği yaptığımız sözleşmeyle uyuşmuyor"

Sözleşmede imzaladıkları hayvanlarla gelen hayvanların özelliklerinin birbirini tutmadığını belirten çiftçilerden Abdurrahman Kılıç, hayvanlara yapacakları masrafın, işçiliklerini dahi karşılamayacağını ileri sürdü.

Kılıç, "Hibe edilen hayvanlar çok cılız. Sözleşmemizde canlı ağırlıkları 210 kilo olması gerekirken, gelen danalar 80-90; en semizleri ise 110 kilodur. 2 yıl da bunları beslesek boştur. Toplam 25 çiftçiyiz. Hepimiz, 'bunları kabul etmiyoruz' diye karar aldık. Sözleşmede hangi özellikler belirtilmişse onları istiyoruz. 3 bin 500 TL başvuru masrafı, 7 bin TL'ye ahır için masraf yaptık. Kepeğin torbası 40 TL, arpa da pahalanmış; samanı hesaplamıyoruz bile." dedi.

"İthal dana yerine yerli dana gönderilmiş"

Çiftçilerden Sedat Gümüş ise tepkisini şöyle dile getirdi: "Sözleşmemizde bize gelecek danaların tanesi 6 bin TL değerinde ancak bize gelen danalar bin 500 TL bile etmez. Normalde sözleşmemizde bize gelecek danalar ithal dana olması, ırkı simental, montofon olması gerekirken, gelen danalar ise yerlidir ve küpe numaraları 21-63-25'tir. 3 sene de bunlara arpa, saman, kepek verirsem bunlar masrafımı karşılamaz; zarar edeceğim. Bunlar bize 30 bin TL'ye mal olmuş. Bunları 3 yıl beslesem 10 bin TL etmez. İşsizim, genç çiftçi olduğum için devlet bize bu imkânı tanımış. 'Bunları besle, kâr et' diye. Ama ben bunlarla nasıl kâr edeceğim? Devlet tam para veriyor ama dağıtıcı bizim hakkımızı yemiş. Biz hakkımızı istiyoruz. Buradan İl müdürümüze (Tarım ve Orman Bakanlığı Mardin İl Müdürü) ilçe müdürümüze (Tarım ve Orman Bakanlığı Kızıltepe İl Müdürü) sesleniyoruz; bize yardımcı olsunlar."

"Genç çiftçilerimiz mağdur olmayacak"

Öte yandan yaşanan bu durum üzerine Kızıltepe İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre çiftçilerin mağdur edilmeyeceği belirtildi.

Yetkililer, "Her bir genç çiftçiye 30 bin TL değerinde 5'er büyükbaş hayvan hibe desteği verildi. Gelen hayvanlar çiftçilere teslim edilmeden önce İlçe Tarım bünyesinde kurulan komisyon tarafından şartnameye uygun olup olmadığı kontrol ediliyor. Çiftçiler kabul etse bile komisyonun yaptığı kontrollerde hayvanlarda belirtilen şartlar bulunmasa kabul etmiyoruz. Bugün gelen danaların yetiştiriciler ve komisyon tarafından müştereken kabul edilmediği yönünde rapor tutuldu ve gelen danalar geri gönderildi.  Bu konuda genç çiftçilerimiz mağdur olmayacak, kendilerine belirtilen şartlarda danalar teslim edilecektir. İhaleyi herhangi bir özel kuruluş almamış. Devletin işletmesi olan TİGEM almış. Bundan dolayı herhangi bir sahtekarlık yoktur." ifadelerine yer verdi. (Mehmet Aslan-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir