• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ 

Gıda, içecek ve gıda ekipmanları sektörünün buluştuğu dünyanın en büyük gıda inovasyon fuarı SIAL Paris, 155 bin profesyonel ziyaretçiye kapılarını açtı.

 “KONKORDATO İLE İLGİLİ İNANILMAZ SPEKÜLASYON YAPILIYOR”

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, fuarda basın mensuplarının sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

"Rakamlar 3 bin-5 bin diye söyleniyor. Konkordato ile ilgili inanılmaz spekülasyon yapılıyor. Tüm Türkiye'de sayı 500'ün altında İstanbul'da ise 100'ün altında. Bu işi küçümsemek için söylemiyorum kendilerini korumaya alıyorlar ama onlardan alacağı olanlar zora giriyor. Çok doğru ve sınırlı uygulanması önemlidir. Şu andaki düzenlemelere bağlı olarak finansman kanallarındaki tıkanıklıklar açılmaya başlandı, kurda gerileme var. Bizim fiyatlama için en büyük risk unsurumuz kur idi. Biz şu anda psikolojik ve politik rüzgar Türkiye'nin lehine işliyor. Üzerimize gönderilen kara bulutlar dağılmaya başladı. Finansmana ulaşma konusunda iyileşme var ama devinimin artması gerekiyor."

YENİ BİR FİYAT DENGESİ KURULUYOR

Şekib Avdagiç, "Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında enflasyon sepetindeki tüm ürünlere yönelik indirimlerin uygulanması durumunda, enflasyonda ciddi bir gerileme yaşanması muhtemel. Piyasadaki aktörler, fiyatların artacağı inancıyla hareket etmeye başladığı zaman enflasyon da peşi sıra yükselişe geçer. Piyasaya güven aşılandığında bu çarpıtılmış algı ve yükseliş beklentisine de set çekilmiş olur. Hükümetimizin Yeni Ekonomi Programı ve piyasaya güven veren adımları, bugün de bu noktada yeni bir açılım oldu. Şu anda yeni bir fiyat dengesi kuruluyor. Talep ve arz yeniden uygun bir noktada birleşecek. Kurdaki geri çekilme devam ettikçe bu fiyatlamaya da yansıyacak. Bu rakamlar bize üretim ekonomisine hızla geçmemiz gereğinin aciliyetini daha iyi anlatıyor."  İfadelerini kullandı.

Kaynak, Dünya