• DOLAR 32.343
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2307.58
  • ...
Rusya`dan ABD`ye net mesaj: Açıklama bekliyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Daha önce bu konu karşısında açıklama yapan Moskova yönetiminden bir çıkış daha geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması`ndan (INF) çekilme kararı hakkında Washington yönetiminden resmi açıklama beklediklerini söyledi.

Washington'dan konuyla ilgili resmi açıklama beklediklerini belirten Lavrov, buna göre bir tutum belirleyeceklerini ifade etti.

Lavrov, "ABD Başkanı'nın kararını henüz görmedim. Bu yönde açıklanan bir eğilim olduğunu gördüm ve ABD'lilerinkiler de dahil buna verilen tepkileri duydum, çok çelişkili tepkiler var. ABD'li meslektaşlarımızın yapacağı resmi açıklamayı bekleyeceğiz. Buna göre durum değerlendirmesi yapacağız. Eğer bu açıklamayı (Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı) John Bolton yapacaksa, dinleyeceğiz. Eğer bunu başka kanallar üzerinden yapacaklarsa, bu temaslara da hazır olacağız ve eğilimler yerine net olarak açıklanan kararlara göre tutumumuzu belirleyeceğiz" dedi.

Lavrov, "Daha önce birçok kez söylediğimiz ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Valday Tartışma Kulübü'nde teyit ettiği gibi, bu alandaki her türlü eyleme karşı çıkacağız. Zira stratejik istikrar, yalnızca eşitlik temelinde sağlanabilir. Küresel istikrar konusunda sorumluluk taşıyoruz ve ABD'nin üzerine düşen sorumluluklardan vazgeçmemesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD ANLAŞMADAN ÇEKİLMİŞTİ

Cumartesi günü açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile ülkesi arasında geçmişte  imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekileceklerini duyurmuştu. Trump, "Biz anlaşmada kalan taraf olduk ve anlaşmaya saygı gösterdik  ancak Rusya ne yazık ki bu anlaşmaya saygı göstermedi. Bu nedenle anlaşmayı  feshedeceğiz, anlaşmadan çekileceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

ORTA MENZİLLİ NÜKLEER KUVVETLER ANLAŞMASI

ABD ile bu ülkenin Avrupa ve Uzak Doğu'daki müttefiklerini korumayı amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, 1987'de Washington'da imzalanmıştı.

Anlaşma, Rusya ve ABD'nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füze almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor. ABD, Rusya'yı sık sık bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir