• DOLAR 32.333
  • EURO 35.167
  • ALTIN 2313.164
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

-'ARTAN MALİYETLER ŞOFÖR ESNAFINI ZORA SOKUYOR'

Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren yüz binlerce esnafın artan maliyetler yüzünden zor günler geçirdiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,

'Dolmuşçu, taksici, halk otobüsçü, minibüsçü ve kamyoncu esnafımız artan maliyetlerle başa çıkamaz durumda. Özellikle akaryakıt ve yedek parça fiyatlarının yüksekliği, vergi ödemeleri ve sosyal güvenlik primleri, zorunlu trafik sigortası primleri derken şoför esnafının maliyeti sürekli artıyor. Bu piyasa şartlarında şoför esnafının kaçak mazot ve on numara yağa yönelmemesi için mutlaka ticari akaryakıt desteği verilmeli. Enflasyonla mücadelede başarıya ulaşmak için ulaştırma sektörüne özel önem verilmeli' şeklinde konuştu.

'FİYATLAR AŞAĞI ÇEKİLEREK TOPLU TAŞIMA CAZİP HALE GETİRİLMELİ'

Ticari akaryakıt ile toplu taşımanın da ucuzlayacağını belirten Palandöken,

'Ulaştırma sektöründe kullanılan akaryakıt lokomotif ürün olduğu için gelen her 1 kuruş zam, A'dan Z'ye her ürünü yakından ilgilendiriyor. Bu da enflasyonu tetikliyor. Şoför esnafına verilecek ticari akaryakıt desteği tüm ürünlerin fiyatını aşağı indirebilir. Özellikle toplu taşıma fiyatları ticari akaryakıt sayesinde ucuzlar. Bu da vatandaşları toplu taşımaya özendirmek için çok önemli bir teşvik olur.

Toplu taşımanın yaygınlaştırılması sayesinde büyük şehirlerdeki trafik sıkışıklığının önüne geçilir. Ayrıca yakıttan ve araçtan da tasarruf edilmiş olur. Araç yoğunluğunun çevreye verdiği zarar azaltılır. Yani toplu taşıma yalnızca ekonomik olarak değil çevresel ve sosyal olarak da özendirilip desteklenmeli. Toplu taşımanın ucuzlayıp cazip hale getirilmesi için taşımacı esnafına ticari akaryakıt verilmeli' diye konuştu.                                           

TİCARİ AKARYAKIT CARİ AÇIĞI DA AZALTIR

Ticari araçlara özel olarak indirimli ticari akaryakıt temininin sadece enflasyonu değil cari açığı da azaltacağını ifade eden Palandöken,

'Ülkemizin en büyük ithalat kalemi enerji ürünleri. Özellikle içeride ham petrolden ürettiğimiz motorin talebi karşılamadığı için hem ham petrol hem de motorin ithal ediyoruz. Ticari araçlara özel olarak indirimli ticari akaryakıt uygulamasına geçilirse bu sayede toplu taşıma özendirileceğinden petrol ithalatımız da azalacaktır. Böylelikle dış ticaret açığımız ve cari açığımız da azalacaktır' şeklinde konuştu.