• DOLAR 32.639
  • EURO 35.239
  • ALTIN 2504.485
  • ...
Arbedede ölmüş, ceset yok!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıkladı. Olayla ilgili Arabistan`da 18 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Cinayetten 17 gün sonra gelen açıklamada, cesedin akıbeti hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtildi.

ÜST DÜZEY 5 KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

Suudi Arabistan Başsavcılığının dosya hakkındaki soruşturmasının sürdüğü ve olayla ilişkili 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına aldığı aktarıldı.

Ayrıca yayımlanan kraliyet kararnamesiyle üst düzey 5 kişi görevden alındı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz`in görevden aldığı kişiler arasında daha önce Prens Bin Selman'ın danışmanlığını yapan Suud Kahtani ve Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun sözcülüğünü yapan Ahmed Asiri isimleri öne çıkıyor.

YENİ İSTİHBARAT YAPILANMASINI BİN SELMAN KURACAK

Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanlığının yeniden yapılandırılması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaştırıldı.

YANIT ARAYAN SORULAR…

Suudi Arabistan`ın, cinayetten 17 gün sonra yaptığı itiraf, birçok soru işaretini gündeme getirdi. Hatırlanacağı üzere cinayetten sonraki günlerde Suud basını, Kaşıkçı`nın konsolosluk binasını terk ettiğini savunmuş ve bu iddiadan yola çıkarak Türkiye`nin güvenilir bir ülke olmadığını öne sürmüştü.

İtirafa rağmen aydınlanmayan bir mesele de cesedin nereye kaybolduğu. Cemal Kaşıkçı, Suudilerin dediği gibi konsoloslukta çıkan bir arbede sonucu öldüyse, cesedi nerede? Çünkü hatırladığımız kadarıyla konsolosluk çalışanları, kapılarını gazetecilere açmış ve Kaçıkçı`nın içerde olmadığını kanıtlama adına dolapların içini dahi göstermişlerdi!

TRUMP: AÇIKLAMA GÜVENİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı açıklamasını değerlendirdi. Açıklamanın "güvenilir" olduğunu savunan Trump, bunu “ilk büyük adım” olarak nitelendirdi.

Bir sonuca varmak için erken olduğunu belirten Trump, Prens Bin Selman ile görüştükten sonra kararlarını açıklayacaklarını anlattı.

Trump ayrıca, Riyad yönetiminin Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili yaptığı tutuklamaların çok önemli olduğunu savundu.

‘PARAYI ALALIM, BAŞKA TÜRLÜ YAPTIRIM UYGULAYALIM`

ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının akıbeti sorulan Trump, söz konusu anlaşmayı korumak istediğini vurguladı. “Eğer bir tür yaptırımda bulunacaksa, 110 milyar dolarlık işi ki bu da 600 bin kişilik istihdam demek, cezalandırma yöntemi olarak kullanmayız” diyen Trump, onun yerine Suudi Arabistan'a "bir tür yaptırım" uygulamayı tercih edeceğini kaydetti.

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ ÜYESİNDEN KUSHNER'E 'KAŞIKÇI' SUÇLAMASI

ABD Temsilciler Meclisi Teksas Vekili Demokrat Joaquin Castro, Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in, Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olabileceğini iddia etti.

İddiasını desteklemek için birçok delil olduğunu belirten Castro, medyada da bu konuda birçok haberin yer aldığını ileri sürdü.

Kushner'in Prens Bin Selman'a bir suikast listesi verdiğine ilişkin iddiaları hatırlatan Castro, " Kushner, ABD istihbaratı üzerinden, Bin Salman'a bir ölüm listesi, bir düşman listesi vermiş olabilir ve Prens de bunun üzerine hareket etmiş olabilir." ifadesini kullandı.

Castro, bu iddiaların araştırılması için Kongre'ye çağrıda bulundu.

BM'DEN ŞEFFAF SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cemal Kaşıkçı'nın ölümünden derin üzüntü duyduğunu belirterek, hızlı, kapsamlı, şeffaf bir soruşturma çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Kaşıkçı'nın ölümünün doğrulanmasının ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Guterres'in, Kaşıkçı'nın ölümünden derin üzüntü duyduğunu, ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı dilediğini belirten Dujarric, BM Genel Sekreteri'nin, Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılması, suçluların sorumlu tutulması çağrısında bulunduğunu ifade etti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir