• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Muş'ta kavun, karpuz ve şeker pancarı üreten çiftçiler ile hayvancılık yapan besiciler HÜDA PAR Muş İl Başkanlığını ziyaret ettiler.

Çiftçi ve besicileri HÜDA PAR Muş İl Başkanı M. Şirin Çağlayan ile partililer karşıladı. Ziyarette, yaşadıkları sıkıntıları İl Başkanı Çağlayan'a anlatan çiftçiler, özellikle mazot ve gübre gibi maliyetlerin artmasıyla sürekli zarar ettiklerini ifade ettiler.

Kimsenin çiftçi ve üreticilere sahip çıkmadığını belirten çiftçilerden Cevat Aytepe, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün kendilerine sahip çıkmalarını istediklerini söyledi.

Çiftçilerden Şahin Değer ise çiftçiyi en çok gübre ve mazotun sıkıntıya koyduğunu aktararak "Gübreyi çok yüksek fiyata alıyoruz, mazot yine aynı şekilde. Biz çalışıyoruz ancak bu giderleri karşılamaya yetiyor. Mazot ve gübre desteği de bizim için değil. Arsası olan, bin dönümü olan insan içindir. Çünkü biz kiralıyoruz. Ben kiraladığım tarlada yüz dönüm ekiyorum bana bir destekleme gelmiyor. Toprak sahibine gidiyor. Bunların tespit edilmesi gerekir. Devleti'nin bir şekilde çiftçiye sahip çıkması lazım." dedi.

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Muş İl Başkanı M. Şirin Çağlayan da, HÜDA PAR Muş il teşkilatı olarak sahadaki çalışmalarının devam ettiğini belirterek "Bugün çiftçilerimizle hayvan yetiştiricilerimiz farkla sorun ve sıkıntılarını dile getirmek adına teşkilatımızı ziyaret ettiler. Bazı sıkıntılar için il teşkilatımızdan yardım talep ettiler. Bizde zaman zaman çiftçi ve üreticilerimizin sıkıntılarını yerinde tespit etmek adına tarlalarda çiftçilerimizi ziyaret ettik. Yine evlerinde kendilerini ziyaret ettik, taleplerini dinledik. Elimizden geldiği kadar çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve ilgili kurumlar arasında köprü görevi görmeye çalıştık. Sıkıntılarını taleplerini basın ile paylaştık. Bugün yine aynı şekilde çiftçilerimiz bizi ziyaret edip yaşadıkları çeşitli sıkıntıları bizimle paylaştılar." diye konuştu.

Muş Ovası'nın hayvan yetiştiriciliği ve tarımsal alanda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Çağlayan, "Ancak biz bu potansiyeli gerçek anlamda gereği gibi kullanılmadığına kanaat ediyoruz. Çünkü eğer bir memlekette göçler yaşanıyorsa, gençler istihdam edilemiyorsa, işsizlik sorunu hat safhaya gelmişse muhakkak ki memleketten kaynaklı, oranın idarecilerinden kaynaklı veyahut sahip olan potansiyelin insanların istihdam edilmesi noktasında gerçek anlamda kullanılmamasından kaynaklı sıkıntılar vardır. Bu gibi sıkıntılar, sorunları vardır ki bu söylediğiniz şeyler meydana geliyor." şeklinde konuştu.

"Maliyet arttıkça çiftçiler yaptığı işten uzaklaşıyor"

Muş'un sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyelinin kullanılması için bazı girişimlerin olduğunu ancak eksik ve çok geç yapıldığını sözlerine ekleyen Çağlayan, "Özellikle çiftçimizin dile getirmiş olduğu sıkıntılardan bir tanesi kendi işlerini yaparken tarımsal ve hayvansal anlamda maliyetin üzerinde ağır bir yük olduğudur. Maliyet çoğaldıkça tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşımız da o derecede işten uzaklaşmaya çalışıyor. İçlerinde bu işi yapmama isteği doğuyor. Özellikle devlet yetkililerinin maliyet noktasında hayvan yetiştiriciliği yapan ve tarımsal alanda faaliyet yürüten çiftçilerimizi rahatlatması gerekir. Bu sorunların giderilmesi gerekir. Özellikle mazot ve gübre sorunu çok ciddi bir sorun haline geldi. Dolayısıyla çiftçimizin cesaretini kırdı. Üreticilerimizin rahat edebilmesi için giderler noktasında çiftçilere yapılan desteklerin artırılması gerekir. Enflasyon sürekli yükseliyor, sürekli zamları geliyor, akaryakıta ve gübreye zam geliyor. Fakat çiftçimize verilen akaryakıt-mazot desteği aynı şekilde duruyor, bir artırıma gidilmiyor. Bu da çiftçimizin sırtına yük olarak biniyor. Üretelim kazanalım derken maalesef eksi duruma düşüyoruz. Bu da çiftçilerimiz ve üreticilerimiz açısından ciddi bir sorundur. Bu sorunun bir an önce giderilmesi, çözüme kavuşturulması gerekir." ifadelerini kullandı.

Yapılması gereken hususlardan bir tanesinin de köylere, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilere, tarım mühendisi ve veteriner atamasının yapılması olduğunu vurgulayan Çağlayan son olarak şöyle konuştu: "Grup köyler oluşturularak o köye bir ziraat mühendisi ve veteriner veya imkanlar ölçüsünde her bir köye bir ziraat mühendisi ve veteriner atanmalıdır. Zaman zaman arazide yaptığımız ziyarette, çiftçilerimize yönelik yaptığımız ziyaretlerde gerçekten topraktan, tohumdan veya kimyasal ilaçlardan kaynaklı olumsuz sonuçların doğduğunu görüyoruz. Bu nedenle çiftçimiz üretelim derken bilinçsiz çiftçilik ile ciddi kayıplara ciddi zararlara uğruyor. Yetkililerin bir an önce bu meseleye el atması gerekmektedir." (Ayetullah Tarhan-İLKHA)