• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
"Öğrenci Andı 28 Şubat sürecinin yeniden hortladığını gösteriyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Danıştay 8'inci Dairesinin, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepkiler devam ediyor. Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 2 No'lu Üniversite Şube Yönetim Kurulu Başkanı ve Eğitimci Yüksel Gümüş, Danıştay'ın verdiği kararı değerlendirerek, "28 Şubat" sürecinin yeniden hortladığını belirtti.

Konuyla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Gümüş, mahkeme kararının siyasi iradenin üzerinde verildiğini belirterek, yeni Türkiye'de evrensel değerler ile inanca dönük durumların sadece yönetmeliklerle değil, kanunlarla düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

"Nesilleri yetiştiren eğitim kurumları, verdiği eğitim açısından evrensel değerlere dikkat ederek metinlerini oluşturmak durumundadır." diyen Gümüş, "Andımız' gibi metinler, toplumumuzu ayrıştırmaktadır. Toplumun farklı kesimlerini başka türlü değerlendirmekte veya olumsuz yönde tepki göstermesine neden olmaktadır. 2013 yılında toplumun büyük bir kesiminin istemesiyle kaldırılan andımız metni, bugünlerde yeniden okullarda okutulmak üzere Danıştay kararıyla gündem edilmiş oldu. Eğitim Bir Sen olarak istek ve talebimiz, toplumu ayrıştıran, toplumun değerleriyle uyuşmayan, sadece bir ırkı ön plana çıkaran, diğer farklılıkları görmeyen metinlerin, nesiller yetiştirilen okullarda okutulmamasıdır. 'Doğru' demekle doğru olunmaz. Yaşamakla 'doğru' olunur. 'Türk' demekle Türklüğün gereği yerine gelmez. Toplumun diğer kesimlerinin de benimseyeceği bazı değerlerin öne çıkarılmasıyla toplum barışık şekilde yaşar. Ve dolayısıyla toplumsal barışa hizmet sunmuş oluruz." ifadelerini kullandı.

"Karar, eski Türkiye'yi çağrıştırmaktadır"

Söz konusu durumların kanunla düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Gümüş, kararın, eski Türkiye'yi çağrıştırdığına işaret etti.

Gümüş, "Kanunla bu iş yapılmadı ve yönetmelik değişikliği olduğu için Danıştay bugün bunu geri çevirdi. Bu, '28 Şubat' sürecinin yeniden hortladığını gösteriyor. Ve bu durum hükümetin kazanımlarının derdest edilmesi ve geriye dönük bir oluşumun çıkmasına sebep olabilir. Bu, bize eski Türkiye'yi çağrıştırmaktadır. Yeni Türkiye'ye yakışmayan durumlar, bazı evrensel değerler ve inanca dönük durumlar kanunlarla düzeltilmeli. Sadece yönetmeliklerle değil! İşte andımız metni buna örnektir. Bugün mahkeme kararıyla andımız geri dönmüştür. Ak Parti döneminde, gerek inanca gerekse de diğer evrensel değerlere yönelik yapılan demokratik adımların, kanunla düzeltilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü zaman içerisinde bazı kesimler tarafından bu kazanımlar derdest edilebilir."

"28 Şubat'a geri dönüşün bir işaretidir"

Verilen kararla Danıştay'ın kendini yürütmenin yerine koyduğuna dikkat çeken Gümüş, son olarak şunları kaydetti:

"Buradaki amaç şu; gerektiği zaman Meclisin veya siyasilerin yok saydığı ve karar aldığı durumlarda Danıştay, kendi kararlarını, yeniden Meclisin veyahut hükümetlerin üzerinde görerek karar vermektedir. Bu, bir sinyaldir. Bu, '28 Şubat'a geri dönüşün bir işaretidir. Bizim isteğimiz, mahkemelerin kendilerini yürütme yerine koymadan, kendi iş ve işlemleri içerisinde kararlarını vermeleridir. Mahkeme kararı, siyasi iradenin üzerinde verilmiştir. Mahkeme, kendini yürütmenin yerine koymuştur." (Muhammed Said Aksoy, Emrah Deniz - İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir