• DOLAR 32.505
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.011
  • ...
Vatandaş kemer sıkıyor. Peki ya siyasi partiler...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber/Yorum

Vatandaş kemer sıkarak, enflasyonla topyekûn mücadele ederek yaşanan krizi atlatmaya çalışırken aynı hassasiyet devletin kurumlarına ve siyasi partilere ayrılan bütçede gösterilmiyor.

Dün TBMM'ye sunulan bütçe tasarısı ile birlikte siyasi partilerin önümüzdeki yıl alacağı devlet yardımı miktarı da netleşti. Devlet desteğinden AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ilk kez 5'inci parti olarak İYİ Parti de yararlanacak. Bütçeden partilere seçimlerde aktarılacak 772,3 milyon liralık desteğin 335 milyon lirası AK Parti'ye gidecek.

Partilere milyonlar aktı

2019 yılında bütçeden AK Parti'nin kasasına 335 milyon 526 bin lira para aktarılırken CHP 178 milyon 564 bin lira alacak. HDP'ye 92 milyon 238 bin lira, MHP'ye 87 milyon 508 bin lira ödenecek. İYİ Parti'ye de 78 milyon 520 bin lira verilecek.

Siyasi partiler neden kemer sıkmıyor?

Yeni yıl bütçe rakamlarının netleşmesiyle, yerel seçimlerin yapılacağı 2019 yılında siyasi partilere aktarılacak devlet yardımları da belli oldu. Siyasi partiler her yıl genel bütçe gelirlerinin 5 binde 2'si oranında Hazine yardımı alıyor. Genel seçim dönemlerinde bu yardımlar 3'e, yerel seçimlerin yapılacağı yıllarda da 2'ye katlanıyor. Ülkede bu yıl ciddi ekonomik sorunlar yaşandığı halde bütçe düzenlemesi yapılırken bu hassasiyetin gösterilmemesi ve yardımların önceki yıllarda olduğu oranda kalması şaşırttı. Devlet her alanda israfı önlemeye çalışırken hatta 2019 yılındaki projelerin bir kısmı durdurulurken siyasi partilere yapılan seçim yardımında herhangi bir kesintiye gidilmemesi manidar bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir