• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
Suudi Rest Çekti, Trump Çark Etti OLAN KAŞIKÇI`YA OLDU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUSA AZAK- Doğruhaber

2 Ekim`den bu yana Suudi Arabistan konsolosluğuna girdikten sonra bir daha haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı henüz netliğe kavuşmadı. Türkiye, Suudi Arabistan, ABD ve daha birçok ülke Kaşıkçı`nın öldürülmesi üzerine farklı senaryolar üretiyor. İlk zamanlarda Suudi Arabistan`ı sert ifadelerle eleştiren ve yaptırım uygulayacağını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump`a Suudi Arabistan`dan petrol fiyatlarının artırımı resti geldi. Yaşananlar karşısında geri adım atmak zorunda kalan Trump, Kaşıkçı`yı “serseri katilller”in öldürmüş olabileceğini söyledi.

TRUMP TEHDİT ETTİ

ABD Başkanı Trump, Amerikan CBS kanalına verdiği mülakatta Kaşıkçı'nın kaybolmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaşıkçı'nın akıbetini henüz tam olarak bilemediklerini ve Suudi tarafıyla yaptıkları görüşmelerde iddiaların reddedildiğini aktaran Trump, Kaşıkçı'nın Suudiler tarafından öldürüldüğüne yönelik iddialara ilişkin, "Eğer durum böyleyse bu bizi çok kızdırır. Yakın bir gelecekte elimizde bir yanıt olacaktır."  diye konuştu.

"CEZASI AĞIR OLACAK"

Trump, iddiaların doğru olması halinde Suudi Arabistan'ı cezalandırmanın başka yollarının da olduğuna işaret ederek, "Konuştuğumuz kişi bir gazeteciydi. Eğer durum anlatıldığı gibiyse bu gerçekten çok berbat ve kötü bir durum. Biz bunun sonuna kadar gideceğiz ve bunun cezası ağır olacak." dedi.

ARABİSTAN`DAN TEHDİDE REST

Suudi Arabistan, siyasi baskılar veya ekonomik yaptırımlar aracılığıyla yapılan tehditlerin kabul edilemeyeceğini, kendilerine yönelik uygulamalara fazlasıyla karşılık verileceğini açıkladı. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan ve ismi açıklanmayan Suudi bir yetkilinin beyanına dayandırılan haberde, ekonomik yaptırımlar ve siyasi baskılar yoluyla yapılan tehditlerin kabul edilemeyeceği belirtildi. Habere göre Suudi yetkili, ülke ekonomisinin dünya ekonomisi üzerinde etkin ve hayati bir role sahip olduğunu söyledi. Dünya ekonomisi etkilenmediği sürece kendi ekonomilerinin de olaylardan olumsuz etkilenmeyeceğini ifade eden yetkili, detay vermeksizin Suudi Arabistan'a yönelik herhangi bir uygulamaya fazlasıyla karşılık verileceğini kaydetti.

TRUMP ÇARK ETTİ

Suudi Arabistan`ın rest çekmesi sonucu geri adım atan Trump, olayı “serseri katiller”e bağladı. Trump, Kaşıkçı'nın akıbeti hakkında Beyaz Saray'ın bahçesinde basın mensuplarına değerlendirmeler yaptı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefonda Cemal Kaşıkçı konusunu görüştüğünü ve Kral Selman'ın "Kaşıkçı'ya ne olduğu konusunda bir bilgiye sahip olduklarını kesin bir dille reddettiğini" belirtti.

"SERSERİ KATİLLER OLABİLİR"

ABD Başkanı Trump, Kral Selman'ın Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin sözlerine atıfta bulunarak, "O gerçekten bilmiyor. Onun aklını okumak istemem; ama bana sanki bu kişiler (Kaşıkçı'yı öldürenler) serseri katiller olabilir gibi geldi. Kim bilir? Bunun sonuna kadar gitmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. Trump, bu açıklamasından kısa süre önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Suudi Arabistan vatandaşına ne olduğu konusunda bir bilgisi olmadığını söyleyen Suudi Arabistan Kralı ile konuştum. Kral bana, olanlara yanıt bulmak için Türkiye ile yakın olarak çalıştıklarını söyledi." ifadelerini kullanmıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO, RİYAD'DA

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolmasına ilişkin ilgili görüşmeler yapmak üzere başkent Riyad'a ulaştı. Pompeo, Riyad'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz tarafından karşılandı. Bakanlık, Pompeo'nun Suudi mevkidaşı Cubeyr ile görüştüğüne dair fotoğraf yayımladı. Görüşmenin ayrıntılarına ve Pompeo'nun ziyaret süresine ilişkin bilgi verilmedi. ABD Başkanı Donald Trump'ın, Mike Pompeo'ya Suudi Arabistan'a gitme talimatı verdiği bildirilmişti. Pompeo'nun Suudi Arabistan ziyaretinin ardından bugün de Türkiye'ye geleceği duyurulmuştu.

CNN'DEN "KAŞIKÇI" İDDİASI

Amerikan CNN televizyonu, Suudi Arabistan`ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili olarak “elçilikte sorgulama sırasında öldüğünü kabul edecekleri yönünde bir rapor hazırladığını” iddia etti. Televizyonun, ismini açıklamadığı iki farklı kaynağa dayandırdığı iddiasına göre Kaşıkçı, Suudi Arabistan`ın İstanbul Başkonsolosluğu içerisinde yapılan sorgulama sırasında hayatını kaybetti. Haberde Suudi Arabistan`ın Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili olarak “elçilikte sorgulama sırasında öldüğünü kabul edecekleri yönünde bir rapor hazırladığı” belirtildi. Buna göre Suudi yetkililer, Cemal Kaşıkçı'nın ölümünü yanlış giden bir sorgu sonucu olduğunu kabul edecek bir rapor hazırlıyor. Raporun hazırlanma aşamasında olduğu belirtilen habere göre, raporda Kaşıkçı`nın sorgulanmasının gizli bir operasyon olduğu ve bazı kişilerin olaydan sorumlu tutulacağının yer alacağı belirtildi. Haberde, konsolosluk binasında yaşanan olaya müdahil olanların üst birimlerden gerekli izni almadan bu operasyonu yaptığı yönünde bir sonuca bağlanacağı kaydedildi.

SUUDİ ARABİSTAN BAŞKONSOLOSUNUN KONUTUNDA İNCELEME YAPILDI

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili oluşturulan ortak çalışma grubunda yer alan Türkiyeli ve Suudi yetkililer, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu'nun konutunda arama ve inceleme yaptı.  Ortak çalışma grubunda yer alan olay yeri inceleme ekipleri, dün Levent'teki başkonsolosluk binasında 9 saat süren inceleme yapmıştı. Dün de Türkiyeli ve Suudi yetkililerin, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu'nun konutunda arama ve inceleme yaptığı bildirildi. İnceleme heyetinin başında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bir başsavcıvekili ve bir cumhuriyet savcısı bulunuyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, Asayiş ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüklerine bağlı uzman personel de ekipte yer alıyor.

BM'DEN SUUDİ ARABİSTAN'A "DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRIN" ÇAĞRISI

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ı, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "ortadan kaybolması" ve "muhtemel yargısız infazına" ilişkin tüm bilgileri açıklamaya davet etti. Bachelet, 1963 tarihli Viyana Sözleşmesi'nden kaynaklanan söz konusu dokunulmazlıktan acilen feragat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Uluslararası hukuka göre, zorla ortadan kaybetme ve yargısız infaz çok ciddi bir suçtur ve dokunulmazlık, yaşanan olayın ve sorumluların soruşturulmasını engellemek için kullanılmamalıdır." ifadesini kullandı. Kaşıkçı'nın "ortadan kaybolması" ve "muhtemel yargısız infazına" ilişkin tüm bilgileri açıklaması için Suudi Arabistan'a çağrı yapan Bachelet, Kaşıkçı soruşturması kapsamında Türk ve Suudi yetkililerin konsoloslukta inceleme yapılmasına ilişkin yaptığı anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir