• DOLAR 32.342
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2322.298
  • ...
Hasankeyf`te 1400 yıllık tarihin ilk parçası taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HES projesi kapsamında Ilısu Barajı göleti altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin taşınma işlemleri devam ediyor.

Hasankeyf'in önemli tarihi eserlerinden olan Süleyman Han tarafından yaptırılan bin 400 yıllık Orta Kapı'nın 110 ton ağırlığındaki ilk parçası Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT)'ler ile bugün geçici depo sahasına taşındı.

Taşınacak olan yaklaşık ağırlığı 400 ton civarında olan Hasankeyf Kalesi'nin Orta Kapısı'nın, 3 parça halinde yaklaşık 10 gün boyunca taşıma çalışmaları süreceği belirtiliyor. Taşıma çalışmalarının bitmesinin ardından tekrar birleştirilecek olan Orta Kapı, bu kez yeni yerinde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Tarihi Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında; 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi, 650 yıllık Artuklu Hamamı ve 12'nci yüzyılda Artuklular döneminde yapılan İmam Abdullah Zaviyesi Yeni Kültürel Park Alanı'na (Arkeopark) taşınmıştı. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir