• DOLAR 32.604
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2430.598
  • ...

Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şubesi, projelerlerini hayata geçirmeye devam ediyor. Son olarak "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Projesi" ile gündeme gelen BİK Mardin Şubesi, gazeteci adaylarına hem iş imkânı hem de kendilerini kanıtlayabilme fırsatı sunuyor.

Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şubesi Müdürü Adnan Günbegi, şubelerinin kuruluşu 02 Mayıs 2014 tarihinden bugüne dek yazılı, işitsel ve sanal medyaya katkılarını içeren faaliyet raporunu açıkladı.

BİK Mardin Şubesinin basına ve basın mensuplarına katkılarının yanında yeri geldiğinde basın mensuplarının ailelerine de vefa göstergesi olarak faaliyetler gerçekleştirdi.

Raporda faaliyetleri ile neyi amaçladıklarını açıklayan Günbegi, "Mardin Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşların resmi ilan ve reklam ile hususi ilan ve reklamları; Mardin Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde bulunan 10 yerel gazete ve dergi ile ulusal/yerel mevkutelere sevk ederek yayınlatılmasına aracılık etmek olup ayrıca günlük olarak bu işlemlerin muhasebe işlemleri ile ilan süreçlerinin yürütülmesi ile beraber şubenin her platformda temsil edilmesi için çalışmaktadır." diye belirtti.

Ayrıca sorumluluk alanlarında bulunan Şırnak il merkezi ve ilçelerinde bulunan 5 gazeteye de hizmet etmekte olduklarını kaydeden Günbegi, "Bu hizmetimiz gazetelerin günlük olarak yasal mevzuata uygunluk denetimi, gazete kadrolarının incelenmesi, abonelik ve baskı/kağıt durum vs. ile gazetelerin günlük olarak kadro, basık/kağıt durumu vs. incelemesi ve kontrol işlemlerini yürütmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şubesi projeleri

Günbegi, şubelerinin 01 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapmış olduğu bazı projeleri ise şöyle sıraladı:

"Mart 2018 tarihinde ise tüm basın mensuplarımıza daha konforlu ve iyi bir şekilde hizmet etmek ve onların Kamu Kurum/Kuruluşların Yöneticileriyle bir araya gelmelerine katkıda bulunmak için Artuklu Hükümet Konağı yerleşkesine taşındık.

03-06/04/2018 tarihlerinde Dicle Kalkınma Ajansıyla (DİKA) ortaklaşa Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde bulunan 'Kamu Kurumlarının Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüklerinde Çalışan Personelin Kurumsal İletişim Uygulamaları ve Yönetimi' eğitimini düzenledik.

27-28/02/2018 tarihlerinde Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile birlikte Mardin yerel basınının geliştirilmesi için 'Yazılı basında mizanpaj ve haber dilinin iyileştirilmesi' eğitimini düzenledik.

25-26/11/2017 tarihlerinde Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Basım, Yayın ve Medya Sektör Kurulu tarafından MÜSİAD Mardin Şubesi ile Ortaklaşa düzenlediğimiz 'Yerel Medyada Dönüşüm ve Yeni Arayışlar, Sorun ve Çözüm Önerileri' konulu toplantı düzenlenmiş olup bu toplantıya Güneydoğu Anadolu Bölgesini temsilen tüm illerde basın mensupları katılım sağlamış olup sektör sorunlarının dile getirilmesine ve çözüm yollarına ilişkin çalışmalar yapılmış olup toplantı sonrasında ulaşılan sonuçlar, Ulusal Kamuoyuyla paylaşmıştık.

25-26/07/2015 tarihlerinde Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti ile Mardin Gazeteciler Cemiyetiyle ortaklaşa Mardin yerel basınının görsel ve içerik açıdan daha başarılı olması için 13 yerel gazete yetkilisine 'Temel Gazetecilik ve Sayfa Tasarım Programı Eğitim Semineri' düzenledik.

Ocak 2015'te BİK Mardin Şubesi olarak gazetelerin okunurluklarını ve prestijlerini artırmak için kentin farklı noktalarına sponsorlar aracılığıyla ücretsiz gazete stantlarını açtık.

Kasım 2014'te yerel gazetelerin barkod uygulamasına geçmesini teşvik ettik.

20/08/2014 tarihinde Mardin'de yayınlanan yerel gazete çalışanlarının sarı basın kartı almaları yönündeki çalışmalarımızdan dolayı, Basın Yayın ve Enformasyon Şanlıurfa İl Müdürü Şerafettin Akın, daire başkanları Cemal Yılmaz ve Tülin Alkan tarafından BİK Şube Müdürlüğümüze teşekkür ziyaretleri gerçekleştirmişlerdir.

Nisan 2016'ta Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şubesi ve kentte görev yapan gazetecilerle beraber, Mardin Orman İşletme Müdürlüğü ve Artuklu Üniversitesi iş birliğiyle üniversitenin kampüs alanında "Basın İlan Kurumu ve Mardin Basın Mensupları Hatıra Ormanı" kurduk.

Aralık 2015, Nisan 2016 ve Eylül 2017 tarihlerinde denetim alanımızda olan 13 gazete ve dergi için arşivimizden biriken tonlarca kâğıdı ve kolilerce poşeti ücretsiz bir şekilde ÇEVSAN Atık Geri Dönüşüm Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti.'ye tutanak karşılığı teslim ederek, çevreci bir kurum olmaya özen gösterdik."

Basın mensuplarına yönelik destekler

Açıklamasında hayatını kaybeden basın mensubunun varislerine 6 bin TL ölüm yardımı ve 2 basın mensubuna ise 12 bin TL muhtaçlık yardımında bulunduklarını aktaran Günbegi, "Şube Müdürlüğümüz görev alanındaki resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazetelerde fikren veya bedenen çalışan 26 basın mensubunun her birine faizsiz ve 6/12/18/24 ay geri ödemeli 4 bin 200 TL, 5 basın mensubuna 4 bin 800 TL olmak üzere toplam 71 bin 600 Türk Lirasını dosya masrafsız, faizsiz borç para verilmesini sağladık." dedi.

Basın derneklerine yönelik katkılarını da paylaşan Günbegi, şu açıklamalarda bulundu:

"Şube Müdürlüğümüz görev alanında bulunan Mardin ve Şırnak illerindeki basın derneklerinin başvuru yapmasını teşvik ederek onların 2016 yılında 13 bin 839 lira 32 kuruş, 2017 yılında ise Şırnak Gazeteciler Cemiyetinin özel durumdan dolayı başvuru yapmamış ancak Mezopotamya Gazeteciler Derneğinin başvurusundan dolayı 6 bin 411 lira 61 kuruş, 2018 yılında ise Mardin ve Şırnak illerinde faaliyet gösteren cemiyetlerimiz karşılıksız yardıma başvuru yapmaları sağlanmış olup Yeni Şırnak Gazeteciler Derneği'ne 5 bin 538 lira 71 kuruş, Mezopotamya Gazeteciler Derneği 2bin 887 lira 66 kuruş ve Mardin Gazeteciler Derneği ise 2 bin 887 lira 66 kuruş olmak üzere toplam 31 bin 564 lira 96 kuruş almalarına katkıda bulunmuştur."

Faaliyetlerine devam edeceklerini dile getiren Günbegi, son olarak, tüm bu imkanları kendilerine sunan Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyeleri ile Başkanı Adnan Ertem ve Genel Müdür Yakup Karaca'ya teşekkür etti. (Aydın Vural-İLKHA)