• DOLAR 32.581
  • EURO 34.928
  • ALTIN 2431.889
  • ...
Abdulcelil Candan Hoca vefatının 6`ncı yılında anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdulcelil Candan İmam Hatip Ortaokul Müdürlüğü tarafından Abdulcelil Candan Hocanın vefatının 6'ncı yıl dönümü nedeniyle merhumun hayatı, eserleri ve ilmi kişiliğinin konu edindiği bir panel düzenlendi.

Batman Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen panel, Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, HÜDA PAR İlçe Merkez Başkanı M. Şerif Durmaz, Gençlik Kolları Başkanı Mücahit Şimşek, âlimler, STK temsilcileri, ailesi ve çok sayıda sevenlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Rıfat Ablay'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde Abdulcelil Candan Hocanın hayatını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Panel öncesi açılış konuşmasını Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran yaptı. Sözlerine "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" ayetiyle Kurtaran, "Allah (celle celaluhu) birçok ayette âlimleri övmekte, ilmin kıymetini ve üstünlüğünü belirtmekte; cehaleti ise kötülemekte, onun bir noksanlık ve eksiklik olduğunu haber vermektedir. Bu sebepledir ki, Hazreti Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) birçok hadisinde ilim yolunda olanları övmüş ve hatta ilim tahsil ederken ölenlerin şehitlik mertebesine eriştiklerini vurgulamışlardır." dedi.

"Rabbimizin en değer verdiği kimseler âlimlerdir"

"Ayeti kerimeleri ve hadisi şerifleri adeta hayatı boyunca şiar edinmiş Merhum Abdulcelil Candan Hocamızın ilmi mirasını daha iyi anlayabilmek ve anlatabilmek için toplanmış bulunmaktayız." Kurtaran, şöyle devam etti:

"Binlerce yıllık derinliğe sahip olan medeniyetimizin en önemli temel taşları her dönemde âlimler olmuştur. Bir toplulukta eğer Allah'tan (celle celaluhu) hakkıyla korkan âlimler mevcut ise o toplulukta cehalete karşı büyük bir savaş vardır demektir. O toplulukta Allah'ın (celle cellaluhu) ismi hakkıyla yükseliyor demektir. Dolayısıyla yüce Rabbimizin en değer verdiği kimseler de âlimlerdir. Âlim ve arif bir zat olan merhum Adulcelil Candan Hocamız da hem şehrimizin hem de ülkemizin ilim geleneğine önemli katkılarda bulunmuş ve yüzlerce talebe yetiştirmiştir. Merhum Adulcelil Candan Hocamıza Allah'tan rahmet dilerim."

Yapılan açılış konuşması sonrası Doçent Doktor Abdullah Ünalan Modaratörlüğünde Profesör Doktor Mehmet Halil Çiçek, Doçent Doktor Zeki Tan, Yazar M. Zeki Kurt, Molla Salih Ekinci ve Molla Taha Baran panelde birer konuşma yaptılar.

Abdulcelil Candan kimdir?

1959 yılında Mardin'in Midyat ilçesinde doğdu. İlkokulu Batman'da, Liseyi Mardin İmam Hatip Lisesinde bitirdi. Aynı zamanda yörenin hocalarından Arapça belâgat dersleri aldı. 1983 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Değişik ilçelerde vaizlik ve müftülük yaptıktan sonra 1993 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne girdi. Basılı kitap, makale, çeviri, gazete yazıları ve radyo programları vardır.

Evli ve beş çocuk babası olan Abdulcelil Candan Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Meslek Yüksek Okulu'nda Tefsir Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktaydı.

Yayınlanmış Eserleri:

İslam Tarihinde Mezhep Çatışmaları ve Taklit, Kur'an Tefsirinde Sapma ve Nedenleri, Kur'an Okurken Zihne Takılan Ayetler, Kur'an'da Hak-Batıl Mücadelesi, Kur'an'ı Nasıl Anlamalı?, Müslüman ve Mezhep, Ömür Boyu Davet, Ulemanın Gücü, Dinde Aşırılık ve İtidal. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir