• DOLAR 32.587
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2523.479
  • ...
Fransa`ya burka yasağı uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransız La Croix gazetesi BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin (HCR) izleme organı olan, 18 hâkimli İnsan Hakları Komitesinin bu ay içinde, Fransa'ya 11 Ekim 2010'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy zamanında çıkarılan "Kamusal alanda yüzün gizlenmesine ilişkin" yasanın getirdiği burka yasağının kaldırılması yönünde karar aldığını yazdı.

Komitenin başvuruları incelemesinin adından, yasanın "eşitlik ve inanç özgürlüğü" ilkelerine aykırı olduğu hükmüne vardığı ve kararını gerekçeleriyle birlikte bu ay içinde paylaşacağı belirtildi. Uygulamada kadınlara yönelik bir eşitsizlik olduğunu tespit eden İnsan Hakları Komitesinin, Fransa'dan yasanın iptalini isteyeceği de haberde yer aldı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, İnsan Hakları Komitesi, Fas kökenli Fatima Latif adlı kreş çalışanı kadının, başörtüsü takmaya başlamasının ardından 2008 yılında işinden çıkarılması olayıyla ilgili de aynı yönde karar almıştı. Kendisini işten çıkaran Baby Loup kreşini dava eden Fatima Latif'in başvurusu, Fransa Yüksek Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Latif'in başvurusunu değerlendiren BM İnsan Hakları Komitesi, "Fransa'nın, bir anaokulu eğitimcinin başörtüsü takmasının çocukların ve ebeveynlerin temel hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği sonucuna varmak için yeterli gerekçe sunamadığını" belirtmişti.

Pek çok ülkeden uzmanların oluşturduğu BM'nin İnsan Hakları Komitesi, 1966 yılında imzalanan Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin uygulanmasını gözetiyor. Komite, son aylarda, Brezilya Devlet Başkanı Lula'nın görevden alınması, Çin'de Uygur Müslümanlarının tutuklanması, Kongo'da hak ihlalleri gibi dünyanın pek çok zor dosyası üzerinde görüş belirtti ve karar aldı. Ancak Komite kararlarının bağlayıcı niteliği yok. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir