• DOLAR 32.558
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2429.59
  • ...

Türkiye'nin franchising alanındaki ilk ve tek fuarı olan "Bayim olur musun Franchising Fuarı" kapılarını 16'ncı kez ziyaretçilerine açtı. Franchise ve bayilik ile büyümek isteyen, yeni iş ortakları arayan markaların stant açtığı ve yoğun bir katılımla açılışı gerçekleşen fuar, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati ve eski bakanlardan Egemen Bağış tarafından da ziyaret edildi.

Tüm dünyadan gelen katılımcı ve ziyaretçisiyle Türk markalarının uluslararası arenada boy gösterebilmesine olanak sağlayan fuar, Avrupa ve Ortadoğu'dan her yıl 300 den fazla marka katılıyor.

Fuarın lokomotifini oluşturan gıda, gayrimenkul, spor, kuru temizleme, cafe-tatlı-pasta, kozmetik, takı-aksesuar, tekstil-hazır giyim, eğitim, enerji, mobilya, zücaciye, yazılım- bilişim teknolojileri, Telekom, kişisel bakım, mağazacılık, hizmet ve otomotiv markaların fuarda yaptıkları ön anlaşmalar, yıllık franchise hedeflerinin oluşmasını sağlamaktadır.

Ulusal Franchısıng Derneğinin (UFRAD) verilerine göre; 2017 yılı itibari ile franchising sisteminin büyüklüğünün 43 milyar dolara, istihdam sayısının 200 bin kişiye ulaştığı belirtiliyor. Türkiye'deki zincir işletmelerin sayısı 3 bin Zincir işletmelerdeki yabancı firma oranı yüzde 29, zincir işletmelere bağlı şube sayısı 60 bin olduğu biliniyor. 2020 yılında franchise sisteminin büyüklüğü 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Yeni girişimcilere küçük bütçelerle iş kurma imkânı sağladıklarını belirten Harput Dibek Kahvesi Yönetim Kurulu Başkanı Soyer Orhan, 40 bin lira ile iş kurulabileceğini söyledi.

Orhan, "Bu işe 2015 yılında Dibek kahvecisi olarak başladık. Küçük sermayelerle ne işler yapılabilir diyerek yola çıktık ve şu anda 500'e yakın satış noktasıyla hizmet veriyoruz. Yatırımcılar küçük bütçelerle başladıkları işte 2-3 ay içerisinde yatırdıkları parayı geri kazanabiliyor. Eğitim, kurulum desteği ve eleman yönlendirmeyle yeni yatırımcılara destek sağlıyoruz." dedi.

Fuar, 14 Ekim Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)