• DOLAR 32.602
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2499.882
  • ...

Gaziantep'in Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, son günlerde piyasalarda fahiş fiyat artışlarının olduğunu ve yasaların kendilerine verdiği yetkiler çerçevesinde de bu kişilerle mücadele edeceklerini söyledi.

Gaziantep'te, döviz kurundaki yükselişlerin bazı ürün ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde döviz kaynaklı maliyet artışı olduğu ve bu nedenle fiyatların artırıldığı imajını veren marketleri tespit etmek için Şahinbey Belediyesi tarafından denetim yapıldı.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun da katıldığı denetimlerde, marketteki ürünlerin fiyatları kontrol edildi. Bir market sahibinin ürünleri toptancılardan pahalıya aldıklarını ve toptancılar ile büyük firmaların da denetlemesini talep etmesi üzerine Tahmazoğlu, "Onları da denetleyeceğiz." cevabını verdi.

Semt pazarlarını ve marketleri denetleyerek fahiş fiyat uygulayanlara uyarılarda bulunan Tahmazoğlu, fırsatçıların peşini bırakmayarak denetimlerini sürdüreceklerini belirtti.

Market denetimine çıkan Tahmazoğlu, denetimden sonra ise Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi'nde vatandaşlarla bir araya gelerek fiyatlar konusunda vatandaşları bilgilendirip onlardan gelen şikâyetleri ve önerileri dinledi.

"Tüketiciler kendi haklarını bilirse o zaman bunlara fırsat vermeyeceğiz"

Toplantıda konuşan Tahmazoğlu, fırsatçılara asla meydan vermeyeceklerini belirterek, "Son günlerde özellikle piyasalarda fahiş fiyat artışları var. Yasaların bize vermiş olduğu bu yetkiler çerçevesinde de bunlarla mücadele edeceğiz. Ancak bu mücadelenin en büyük ayağı tüketicilerdir. Bu nedenle de bu toplantıyı düzenledik. Tüketiciler kendi haklarını ve dikkat etmeleri gereken hususları bilirlerse o zaman bunlara fırsat vermeyeceğiz." dedi.

Tüketiciye en kaliteli ürünün en ucuza ulaşması amacıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, belediye olarak "Tüketici Hakları Masası" kurduklarını da belirten Tahmazoğlu, vatandaşların yüksek fiyata ya da bozuk ürün satanları ihbar etmesi gerektiğini ifade etti.

"Tüketicilerimiz haklarını bildiği ölçüde mağduriyet yaşamayacaktır"

Gaziantep Ticaret İl Müdürü Bilal Yazıcı da tüketicinin bilinçlenmesi konusunda çok önemli bir çalışma yapıldığını belirterek, "Tüketicilerimiz haklarını bildiği ölçüde mağduriyet yaşamayacaktır. Bu anlamda Ticaret İl Müdürlüğü olarak tüketici bilgilendirme, bilinçlendirme anlamında bizlere bu imkânı sunan Şahinbey Belediyemize teşekkür ediyoruz. Şu an Türkiye'de ilçe belediyeleri arasında 'Tüketici Hakları Masası' olan bir belediyeye sahipsiniz. Tüketici hakkını bilirse o hakkı nerede arayacağını bilirse sorun yaşamayacağımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Herkesin işini düzgün yapması gerekiyor"

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz ise market ve pazar denetimlerinin devam etmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Öncelikle tüketici haklarıyla alakalı böyle bir organizasyon yaptığı için Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu'na teşekkür ediyorum. Başkan beyin pazarda yaptığı fiyat denetimi Türkiye'de bir ilk oldu. Bu denetimlerin devamını diliyorum. Başkan beyin pazarda yaptığı denetim aslında arı kovanına çomak sokmaktı. Hepimizin bildiği ama söylemediği bir yaraya parmak basmış oldu. Ama birilerinin bunu yapması gerekiyordu. Herkesin işini düzgün yapması gerekiyor."

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Muhtarlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ökkeş Titiz de asgari ücretle geçinen vatandaşların soğan gibi soyulmaması gerektiğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından vatandaşlarla karşılıklı olarak soru cevap şeklinde sohbet edildi ve merak edilen sorulara cevap verildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)